• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här är fiskarna du kan äta – och dem du bör avstå

Uppdaterad
Publicerad

Det ser fortsatt mörkt ut för Östersjötorsken, visar WWF:s årliga fiskguide.

Men för andra fiskar ljusnar det. Både regnbåge och siklöja får nu grönt ljus.

Världsnaturfondens (WWF) fiskguide är tänkt som en vägledning för konsumenter, dagligvaruhandeln och restauranger för att skydda miljön och fiskbestånden.

Organisationen har delat in fiskar i tre olika kategorier, efter trafikljusmodell, rött, gult och grönt ljus. Årets fiskguide omfattar cirka 95 arter.

En av arterna som det går sämre för är Skarpsill. Fisken, som används i Sverige för att göra ansjovis, hamnar i år på gult ljus om den fiskas i Skagerrak, Kattegatt eller Nordsjön.

Ingen grön torsk

Även torsken har ett tufft läge. Bestånden i Östersjön och Nordsjön har rött ljus, medan torsken i Barents hav och handlinefångad torsk utanför Färöarna nu får gult ljus. Det innebär att det inte finns någon torsk alls med grönt ljus i årets fiskguide.

Tidigare fick certifieringar som MSC, ASC och Krav automatiskt grönt ljus i fiskguiden, något man nu ändrat. Det är därför torsken som tidigare klassats som grön nu är gul.

Fortsatt rött ljus råder för ål, amerikansk hummer och sötvattenskräftor odlade i Kina. Även nordhavsräkan har rött ljus i svenska, danska och norska vatten.

Se mer om de olika kategorierna av fiskar i klippet.

Fiskar med rött ljus enligt WWF

De flesta arter finns med grönt, gult och rött ljus, beroende på hur och var de har fiskats. Här är några av de kombinationer som enligt WWF bör undvikas:

Lax

Odlad i Sydamerika (insjöar, sydöstra Stilla Havet), fiskad med långrev i Östersjön eller stödutsatt i avelsprogram från Sverige eller norra Europa.

Sill

Fiskad med ringnot i nordvästra Atlanten (Kanada – västra Newfoundland) eller med flyttrål eller garn i Skagerrak, Kattegatt tom Västra Östersjön (vårlekande sill).

Abborre 

Fiskad med med garn i Östersjön eller fiskad i Europa.

Ansjovis/Sardin

Fiskad med trål i Svarta havet, Medelhavet, med ringnot i sydöstra Stilla havet eller med flyttrål östcentrala Atlanten.

Blåmussla

Fiskad med bottenskrapa eller trål, oavsett fångstområde.

Alaska Pollock

Fiskad med bottentrål i Nordvästra Stilla havet (Japans ekonomiska zon – EEZ) och fiskad med flyttrål i Nordvästra Stilla havet (Rysslands ekonomiska zon – EEZ; väst om 174 breddgraden)

Rödspätta

Fiskad med bomtrål i Skagerrak, Nordsjön, med trål i trål i Östersjön, i Engelska kanalen, Keltiska havet och vid Irland samt fiskad med trål i USA.

Källa:  wwf.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.