Genom behandling med stopphormoner kan puberteten avbrytas, vilket kan upplevas som absolut nödvändigt för barnen. Illustrationsbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Oro och chock hos transföräldrar efter Karolinskas besked

Uppdaterad
Publicerad

I går kväll höll organisationen Transammans ett informationsmöte för oroliga föräldrar i Stockholm, efter Karolinska Sjukhusets nya riktlinjer om att stoppa hormonbehandlingar av minderåriga.

– Familjerna är djupt förtvivlade, barnen behöver den här behandlingen, säger Ann-Christine Ruuth, förbundsordförande.

Karolinskas nya riktlinjer trädde i kraft den 1 maj i år. Det innebär att många barn och unga med könsdysfori, som stått i startgroparna för att inleda en hormonbehandling, nu inte kommer att få göra det.

”Finns risker med allt”

Unga med könsdysfori mår ofta dåligt. Att komma i puberteten och se hur kroppen utvecklas i oönskad riktning kan förvärra måendet. Genom behandling med stopphormoner kan puberteten avbrytas, vilket kan upplevas som absolut nödvändigt.

Behandling för könsdysfori

Det handlar det om mycket starka mediciner som kan ge oönskade biverkningar.

– Ja, det finns risker. Men det finns risker med allt. Det här är inget som unga får tillgång till förrän efter en lång utredning av kunniga experter, säger Ann-Christine Ruuth på Transammans.

Välkomnas på andra håll

Samtidigt finns andra grupper som välkomnar Karolinskas besked. Emelie Köhler, är medgrundare till detransinfo.se, en hemsida för personer som ångrar sin könskorrigering.

– Det här är ett superviktigt steg i rätt riktning. Som Karolinska skriver är det en experimentell behandling av unga personer.

Detransinfo.se är i kontakt med många som ångrar sin könsbekräftande behandling. Flera är idag oroliga för vilka effekter den hormonbehandling de fått kommer att leda till.

– Nu är det viktigt att övriga klinker följer efter Karolinskas beslut, säger Emelie Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet