”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”, säger Ulf Kristersson. Foto: Viktoria Bank/TT

Partiledarsamtal om försvarssatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kallar nu till nya partiledarsamtal om den fortsatta upprustningen av det svenska försvaret. Bakgrunden är det förslag till lånefinansierad upprustning på 300 miljarder kronor, som regeringen och Sverigedemokraterna har aviserat.

Samtliga partiledare i riksdagen har bjudits in till mötet i Rosenbad med statsminister Ulf Kristersson. Mötet hålls på måndag och är en uppföljning av det partiledarsamtal om säkerhetsläget och det svenska försvaret som ägde rum i början av mars.

Sedan dess har regeringen och Sverigedemokraterna meddelat att man vill genomföra en omfattande lånefinansierad upprustning på sammanlagt 300 miljarder kronor.

Kristersson: Viktigt att vi håller ihop som land

– Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Sverige når med råge upp till Natos mål om 2 % av BNP – men mer behövs. Regeringen har aviserat en historiskt stor försvarssatsning fram till 2035 för att nå ett nytt Nato-mål som kan ligga runt 3,5 % av BNP. I allvarliga tider är det viktigt att vi håller ihop som land, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Syftet med partiledarsamtalen är att försöka nå en bred förankring i riksdagen av de kommande försvarssatsningarna. Hittills har upprustningen av försvaret skett i bred enighet. Så sent som i december klubbade riksdagen det senaste försvarsbeslutet, som enligt bedömningar kommer att leda till att Sverige år 2028 når upp till försvarsanslag som motsvarar 2,6 procent av BNP.

Men detta ser i dagsläget inte ut att räcka. Just nu förs diskussioner inom Nato om kommande krav på medlemsländerna. De flesta bedömare tror att dessa krav kommer att landa på försvarsanslag runt 3,5 procent av BNP för varje medlemsland.

På måndagens möte deltar även Försvarsmakten och försvarsstabschefen Carl-Johan Edström för att ge en lägesbild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.