• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenska Rasmus är fast i Peru. Foto: TT/privat

Rasmus är fast i Peru: ”Vi är helt förtvivlade”

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Toresson och hans fru sitter isolerade på sitt hotell i Cusco i Peru sedan två veckor tillbaka. De upplever att de inte får någon hjälp från UD – samtidigt som hans morfar har dött av coronaviruset i Sverige.

– Vi har redan missat ett sista farväl och nu vet vi inte om vi hinner hem till begravningen, säger han till SVT Nyheter.

Bröllopsresan tog värsta möjliga vändning när Peru stängde ner landet med 24 timmars varsel. Rasmus Toresson och hans fru försökte men hann inte få något flyg hem innan det var för sent.

Det var för två veckor sedan. Sedan dess sitter de fast på hotellet i Cusco.

Coronapandemin

– Varje gång vi går ut så stoppas vi av militären med skarpladdade vapen. De patrullerar gatorna, säger han.

”Vi blev jättearga”

Samtidigt smittades hans morfar av coronaviruset i Sverige – och avled senare under helgen. För Toresson blev situationen då ännu värre samtidigt som UD erbjuder minimalt med hjälp, enligt honom.

– Vi blev jättearga när vi såg utrikesministerns uttalande om att Sverige tar hem svenskar. Det känns som att de sopar oss under mattan, säger han.

Han fortsätter:

– Informationen är så knapphändig så vi får själva hålla oss uppdaterade på vilka som får åka härifrån. De som reser härifrån reser med ströplatser på andra länders evakueringsflyg.

Färre på hotellen

Flera svenskar fick åka till Österrike förra veckan för att sedan därifrån ta sig hem själva.

– Vi får samma svar från UD nu som vi fick för två veckor sedan. Att de jobbar på det och att vi får vänta.

I takt med att andra länder tar hem sina medborgare i större utsträckning så blir det allt färre kvar på hotellet. När SVT pratar med Toresson på söndagen är det tio personer kvar i deras hotell. De oroar sig nu för vad som ska hända om hotellet till sist tvingas stänga – och de inte har något boende kvar.

– Om de inte gör någonting snart så kan det vara försent, säger Rasmus Toresson.

UD: ”Extremt stränga regler”

Lina Eidmark på UD:s presstjänst säger att Peru är ett väldigt svårarbetat fall.

– Man har extremt stränga regler med strikt utegångsförbud. Många av de strandsatta svenskarna sitter utspridda i olika delar av landet. För varje person som ska ta sig till flygplatsen, som för övrigt har stängt, krävs ett personligt intyg som utfärdas av ambassaden, säger hon.

I helgen har omkring 20 svenskar fått hjälp att lämna Peru.

– Vi jobbar hårt för att fler ska kunna lämna. Det är ett oerhört svårt läge och vi har stor förståelse för att det känns svårt, sorgligt och hopplöst, säger Lina Eidmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet