Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Arkivbild Foto: Lars Schröder/TT

Regeringen föreslår tre nya miljarder till vården

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill stärka vården med två miljarder kronor i riktade bidrag 2025.

I budgeten föreslås också ytterligare en miljard för kortare vårdköer.

– Det är den här regeringen inriktning att öka antalet vårdplatser och öka vårdkapaciteten, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Regeringen stöttar i år regionerna med nio miljarder i ett riktat bidrag, så kallat sektorsbidrag, för att hjälpa dem att klara tillfälligt höjda kostnadsökningar på grund av inflationen.

– Kommunerna och regionerna har drabbats väldigt hårt av inflationen, säger Elisabeth Svantesson (M), finansminister, på en pressträff under fredagen.

Höstbudgeten 2024

Nu föreslår regeringen ett sektorsbidrag även för 2025, men på två miljarder. Även om inflationen nu fallit, så bedömer regeringen att det tar tid för regionernas ekonomi att återhämta sig.

– Det är för att man ska kunna klara inflationens konsekvenser för regionerna, säger Acko Ankarberg Johansson under pressträffen.

Bättre ekonomiskt läge för regionerna

Regionerna fick nio miljarder i tillfälliga tillskott i år i både riktade bidrag och tillfälligt höjda generella statsbidrag.

Enligt Svantesson ser man en förbättring i många av regionernas ekonomi framöver. Ministern uppger även att regionernas pensionskostnaderna väntas minska med 25 miljarder.

Fler vårdplatser och ökad vårdkapacitet

I den kommande budgetpropositionen för 2025 föreslås även en miljard kronor extra till regionerna för att skapa fler vårdplatser och korta vårdköerna. Bidraget är prestationsbaserat vilket innebär att regioner behöver visa resultat för att ta del av det.

– Det är den här regeringen inriktning att öka antalet vårdplatser och öka vårdkapaciteten, säger Acko Ankarberg Johansson.

Det finns även sedan tidigare beslutade satsningar på ökad vårdkapacitet 2025. De uppgår, enligt regeringen, sammanlagt till 7,5 miljarder kronor, inklusive det nya miljardtillskottet.

Därutöver vill regeringen satsa ytterligare 100 miljoner kronor 2025 för att få på plats en nationell vårdförmedling som ska hitta ledig vårdkapacitet i landet för att minska vårdköerna i andra delar av landet. Totalt satsar regeringen 250 miljoner kronor på den nationella vårdförmedlingen 2025.

Hård kritik från oppositionen

Dagens besked från regeringen har mötts av stark kritik från oppositionspartierna som bland annat kallat beskedet för ”ett hån mot svensk sjukvård”,

Regeringens budget som förhandlas tillsammans med Sverigedemokraterna presenteras i sin helhet den 19 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet