Vid Harvard har man forskat kring minidrönare som skulle kunna användas för pollinering av växter. Foto: Wyss Institute at Harvard University

Robotbin kan vara framtidens svar på bidöden

Publicerad

En tredjedel av de pollinerande vilda bina i Sverige är hotade. Därmed påverkas matproduktionen och skörden av frukt och bär. Även på andra håll i världen är läget så allvarligt att man börjat forska om robotbin, en sorts radiostyrd drönare i samma storlek som ett äkta bi.

För några år sedan kom larmrapporter om mystisk bidöd som slog ut många bisamhällen, främst i USA. Även torka och klimatförändringar har satt frågan om framtida pollinering i fokus.  Problemen har fått forskare i både Japan och vid Harvarduniversitet i USA att utveckla prototyper av robotbin.

Än så länge handlar det om grundforskning och inte om någon tillverkning.

Walmartpatent

Detaljhandelskedjan Walmart ansökte nyligen om sex patent for drönare som skulle kunna hjälpa till med pollinering och mer målinriktad spridning av bekämpningsmedel, enligt miljösajten Ecowatch. I patentansökan skrivs att det anses både kostsamt och känsligt att spraya stora områden med insektsgifter. Walmart vill i framtiden kunna använda drönare för att övervaka skador på grödor och som fågelskrämmor men vill inte ge några mer detaljer om patenten, enligt ett pressmeddelande.

Möjligt att framställa

– Det är fysikaliskt möjligt att framställa en drönare som kan flytta pollen från en blomma till en annan. Det finns exempel på forskning med robotflugor som kan flyga och fladdra med vingar som är ingenjörsmässiga underverk, säger Christian Smith, lektor i robotik och autonoma system på KTH i Stockholm, till SVT Nyheter.

Robotbi med hår

Den japanska robotbiprototypen är utrustad med en helikopterliknande propeller och en kropp med burrigt hår med klibbig gel som får pollen att fastna. Vid Harvard har man utvecklat en drönare som väger under ett gram.

– Tekniken är intressant och lovande men det är långt kvar till en potentiell lösning av bidöden, säger Christian Smith från KTH. Det handlar än så länge om lösa idéer om hur man skulle kunna använda robotinsekter om de utvecklas i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.