SVT:s reporter Julia Lindvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Julia Lindvall om de tre viktigaste ur punkterna Socialdemokraternas skuggbudget. Foto: David Westling/SVT

S föreslår nio miljarder mer till välfärd

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna föreslår i sin skuggbudget att regioner och kommuner får sex miljarder kronor mer i generella statsbidrag.

Partiet vill också se en särskild satsning på tre miljarder för mer vårdpersonal.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg presenterade partiets budgetmotion på fredagen.

En viktig skillnad jämfört med regeringens budget är att S vill höja de generella statsbidragen till kommuner och regioner. Damberg varnar för konsekvenserna av regeringens politik.

Höstbudgeten 2024

– Vi står inför en nedskärningshöst i svensk sjukvård, säger han.

S föreslår också tre miljarder kronor i en särskild satsning för att att korta vårdköer genom att anställa mer vårdpersonal. Partiet vill även lägga tre miljarder på en ny lärare eller pedagog i varje klassrum i årskurs 1.

Punktmarkera unga

Damberg kritiserar regeringen för att göra för lite när det gäller att stoppa rekryteringen av unga till gängvåldet. S har tidigare föreslagit att unga på glid ska punktmarkeras med en följeslagare eller övervakas med elboja. Enligt budgetmotionen kostar förslaget 1,5 miljarder kronor.

S anklagar regeringen för att bedriva en orättvis politik, framförallt genom skattesänkningar.

– Man satsar enorma belopp på en väldigt liten grupp som knappast behöver pengarna, säger Damberg.

Tidigare i veckan meddelade partiet att man säger nej till regeringens förslag om ett nytt jobbskatteavdrag och att slopa nedtrappningen av avdraget för de med höga inkomster. I stället föreslår partiet sänkt skatt med 140 kronor i månaden för alla.

Bankskatt finansierar

S säger ja till sänkt skatt på ISK-sparande, men vill införa en ny högre skattenivå för de som sparat stora belopp. Damberg kan tänka sig att gränsen går vid ett sparande på tre miljoner.

De accepterar att regeringen tar bort flygskatten, men säger nej till förslaget att ta bort den fria tandvården för 19-23-åringar.

Partiet vill höja biståndet med en miljard kronor 2025 och har som mål att på sikt återgå till en procent av BNI.

Socialdemokraterna finansierar sina satsningar bland annat med en bankskatt på 16 miljarder, olika omprioriteringar för sex miljarder och genom att säga nej till regeringens skattesänkning för dem med de högsta inkomsterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet