– Arsenik är ett av de mest potenta gifterna, och bland de mest cancerframkallande ämnena. Det kan ge hjärt-kärlsjukdom också vid låga nivåer, säger Karin Broberg professor i miljömedicin vid Karolinska Institutet.
I torsdags väcktes åtal mot elva personer i härvan runt avfallsföretaget Think Pink. Tiotusentals ton osorterat avfall har enligt åklagaren dumpats och i flera fall grävts ner i marken på 21 platser i Mellansverige. Utredarna har på många av platserna hittat tungmetaller som zink, krom, kvicksilver och inte minst bly i marken eller lakvatten.
– Bly kan ge ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, högre blodtryck, och framför allt skada barns hjärnors utveckling redan vid låga halter som vi hittar i miljön, säger Karin Broberg.
På flera platser finns också farliga kolväten i halter som utredarna menar betyder risker för människors hälsa och för miljön. PAH är en organisk förening som kan bildas vid förbränning, ibland som sot-partiklar, vilket kan ge lungcancer och hjärtproblem.
”Kan påverka reproduktionsförmågan”
På fler orter har avfallshögar börjat brinna – ofta svårsläckta bränder – där räddningstjänsten inte velat använda vatten, för att gifter från avfall och aska inte skall sköljas ut i omgivning och grundvatten. Där har också oroande nivåer av dioxiner uppmäts i askan.
– De kan ge olika hormonstörningar som kan påverka reproduktionsförmågan och leda till vissa cancerformer, säger Karin Broberg.
Professorn har inte tagit del av utredningen men poängterar att dessa gifter dels i extrema fall med hög dos kan vara akut farliga. Framför allt är det exponering under lång tid som är farlig redan vid väldigt låga nivåer, till exempel via dricksvatten. Dessutom är ämnena minst lika farliga för djur och andra organismer i naturen.
– Detta är kända gifter som både WHO och svenska myndigheter menar att vi så långt möjligt skall få bort från naturen, säger Karin Broberg.