Finansminister Magdalena Andersson (S), socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Stefan Löfven (S) vid en extra informationskonselj med kung Carl Gustaf med anledning av coronaviruset den 18 mars 2020. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Så har regeringen agerat mot corona-pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör regeringen för att stoppa corona-pandemin? Gör den tillräckligt? Här är regeringens åtgärder – hittills.

Gränser

Den 19 mars stängde Sverige sina gränser och stoppade ”icke nödvändiga” resor in i landet från länder utanför EES-området och Schweiz.

Svenska medborgare omfattas inte av förbudet. Det finns undantag för till exempel EES-medborgare. Beslutet gäller i 30 dagar.

Folksamlingar

Beslutet om folksamlingar med maximalt 50 personer började gälla 29 mars.

Det gäller alla sammankomster – bröllop, examensfester och begravningar. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter eller fängelse, enligt regeringen.

En tidigare gräns sattes till 500 personer, men upphävdes.

Besöksförbud

Från och med 1 april infördes besöksförbud på alla Sveriges äldreboenden.

Sjukvård och omsorg

Kommuner och regioner får ytterligare 15 miljarder kronor för att stärka skola, sjukvård, omsorg, kollektivtrafik och annan verksamhet på lokal nivå , enligt regeringen.

Tillskottet sker efter förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Flygbolag och sjöfart

Regeringen utlovar upp till 5 miljarder kronor i statliga kreditgarantier till ett 20-tal flygbolag och sjöfart. 1,5 miljard riktas till SAS, där staten är storägare.

Företag

Den 16 mars lanserade regeringen tillsammans med C och L ett stödpaket för att stötta företag under corona-pandemin.

Åtgärden kan, om det utnyttjas fullt ut, omfatta över 300 miljarder kronor till näringslivet.

Det motsvarar en knapp tredjedel av statens budget år 2020 (1 069 miljarder kronor). Regeringen avser att finansiera åtgärden med lån och ökar därmed den svenska statsskulden.

Sjukskrivningar och vab

Staten tar tillfälligt över kostnader för sjukskrivningar, delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar och ger anstånd för företagens skattebetalningar.

Den som blir sjuk ska kunna vara hemma upp till 14 dagar utan läkarintyg.

Den som stannar hemma för vård av sjukt barn (vab) kommer inte längre att behöva ett sjukintyg från den åttonde sjukdagen.

Karensdag slopas

Den 11 mars beslutade regeringen att karensdagen slopas. Det  innebär det att sjuklön utgår från första dagen vid sjukdom. Beslutet gäller 1,5 månad framåt.

Skolor

Gymnasier, vuxenutbildningar och universitet rekommenderas av regeringen att införa distansutbildning.

Skolor kan stängas ned i samråd med smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet