För ledamöter som tilldelats en nyckelroll i lagstiftningsarbetet är det sedan i februari obligatoriskt att offentliggöra sina möten med intressegrupper på EU-parlamentets webbplats. För andra ledamöter är det frivilligt, men rekommenderat.
Bland de svenska toppnamnen i EU-valet är det många som säger sig vilja vara öppna, även om några lyfter att det kommer att finnas undantag.
”Berättar om frågan ställs”
Kristdemokraternas toppkandidater Sara Skyttedal och David Lega är de enda kandidater som svarar ett rakt ”Nej” på frågan “Kommer du som EU-parlamentariker att offentliggöra alla möten med intressegrupper?”
Sara Skyttedal skriver: ”Som huvudregel berättar jag gärna för mina väljare vad jag gör och vem jag har möte med, om frågan ställs. Även om det finns undantag, det kan vara känsligt för oppositionsgrupper från andra länder, exempelvis.”
Moderaterna har valt att lämna ett gemensamt svar för partiets räkning. ”Vi kommer att följa det nya regelverket, vilket innebär att möten med intressegrupper kommer att offentliggöras i de fall någon är rapportör.”
”Oppositionella ett undantag”
Centerpartiets toppnamn Fredrick Federley skriver att ökad transparens är välkommet, medan partikollegorna Abir Al-Sahalani och Emma Wiesner lyfter att ett undantag kan vara oppositionella grupper eller små organisationer på hemmaplan.
”För mig är det viktigt att kunna vara en tillgänglig parlamentariker och därför kommer jag göra bedömningar från fall till fall om jag ska redovisa möten med dessa speciella intressen”, skriver Emma Wiesner.
Några EU-kandidater säger att de vill gå längre än vad EU-parlamentets regler säger i nuläget.
”Till nästa mandatperiod vill vi ha stärkta regler i Europaparlamentet och blir de reglerna inte tillräckligt bra så kommer vi att se över hur vi som delegation kan stärka upp våra interna regler”, skriver Jytte Guteland (S).
”Haft färre än tio möten”
Miljöpartiets tre toppnamn Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakob Dalunde lyfter att den gröna gruppen i EU-parlamentet redan satt i system att publicera information om alla möten och att det kommer att fortsätta om de blir invalda.
Peter Lundgren (SD) skriver att han kommer att publicera möten och att han gärna visar vilka kontakter han haft den gångna mandatperioden också.
”Det är mindre än tio under fem år”, skriver han.
Så tycker EU-kandidaterna
Fredrick Federley, Centerpartiet
Ja. EU-parlamentariker är med och beslutar om lagstiftning och därför är det viktigt att vara öppen och transparent i det arbetet. Det nyligen beslutade systemet för EU-parlamentariker som utsetts till förhandlare för ett lagförslag att redovisa kontakter med lobbyister är bra. Det är de beslut som politiker fattar som de ska dömas efter, men ökad transparens om vilka intressen som varit med och påverkat lagstiftningsprocessen är välkommet.
Soraya Post Feministiskt initiativ
Ja. För att jag tror på transparens och öppenhet i politiken.
Sara Skyttedal Kristdemokraterna
Nej. Som huvudregel berättar jag gärna för mina väljare vad jag gör och vem jag har möte med, om frågan ställs. Även om det finns undantag, det kan vara känsligt för oppositionsgrupper från andra länder, exempelvis.
Karin Karlsbro Liberalerna
Ja. Jag vill inte träffa folk som inte vill synas på bild med mig, om man uttrycker sig drastiskt. Liberalerna eftersträvar att parlamentet ska bli så transparent och öppet som möjligt. Vi vill därför att alla lobbyister som arbetar gentemot EU-institutionerna förtecknas i ett obligatoriskt, offentligt register.
Tomas Tobé Moderaterna
(-) Vi kommer att följa det nya regelverket, vilket innebär att möten med intressegrupper kommer att offentliggöras i de fall någon är rapportör, uppger Moderaternas pressavdelning.
Alice Bah Kuhnke Miljöpartiet
Ja. Det är helt avgörande att vi politiker bygger upp vårt förtroende gentemot väljarna. Transparens och öppenhet i lagstiftningsprocesserna och demokratisk insyn i hur ledamöterna jobbar är därför av största betydelse. Den här frågan har vi drivit hårt från gröna gruppen. Vi har också en gemensam policy och system för att registrera möten med lobbyister och intresseorganisationer som kallas lobbycal vilket gör det smidigt att registrera möten i kalendern och publicera på nätet.
Helene Fritzon Socialdemokraterna
Ja. Jag har inget behov av att dölja möten med betalda eller obetalda opinionsbildare för väljarna.
Peter Lundgren Sverigedemokraterna
Ja. Vill ni ha reda på vilka kontakter jag haft kan jag tala om det då det är mindre än 10 under 5 år.
Malin Björk Vänsterpartiet
Ja. EU-systemet lider starkt av bristande öppenhet och storföretagens lobbyister har ett oacceptabelt stort inflytande på beslutsprocessen. Det minsta vi som EU-parlamentariker kan göra är att vara öppna med vilka vi träffar.
Abir Al-Sahalani, Centerpartiet
Ja. EU-parlamentariker är med och beslutar om lagstiftning och därför är det viktigt att vara öppen och transparent i det arbetet. Det nyligen beslutade systemet för EU-parlamentariker som utsetts till förhandlare för ett lagförslag att redovisa kontakter med lobbyister är bra. Det är de beslut som politiker fattar som de ska dömas efter, men ökad transparens om vilka intressen som varit med och påverkat lagstiftningsprocessen är välkommet. Men i vissa fall är det nödvändigt att inte vara helt öppen med vem man möter då det kan vara förenat med livsfara för föreningar, organisationer eller personer om det blir känt att de möter med en EU-parlamentariker.
Emma Wiesner Centerpartiet
Ja. Som folkvald europaparlamentariker som är med och lagstiftar så är det viktigt med att vara öppen och transparent i sitt arbete. Jag kommer givetvis att följa de regler som finns i Europaparlamentet för redovisning med intressegrupper. Dock kommer det finnas vissa intressen som inte kommer kunna registreras som exempelvis oppositionsgrupper i andra delar av världen som vill komma i kontakt med parlamentariker eller kanske mindre organisationer på hemmaplan. För mig är det viktigt att kunna vara en tillgänglig parlamentariker och därför kommer jag göra bedömningar från fall till fall om jag ska redovisa möten med dessa speciella intressen.
Gustav Hemming Centerpartiet
Ja. Det fattas många lagstiftningsbeslut i EU och därför är det viktigt att det finns en transparens och öppenhet gällande vilka intressen som varit med och påverkat besluten.
David Lega Kristdemokraterna
Ja. Beror på. Som huvudregel berättar jag gärna för mina väljare vad jag gör och vem jag har möte med, om frågan ställs. Men det finns undantag. Det kan till exempel vara mycket känsligt för oppositionsföreträdare och människorättsförsvarare i förtryckarregimer att träffa mig och jag vill inte utsätta demokratikämpar för onödiga risker.
Pär Holmgren Miljöpartiet
Ja. Det är viktigt med transparens och öppenhet kring alla frågor som handlar om lagstiftningsprocesser och demokratisk insyn i hur ledamöterna jobbar. I den gröna gruppen finns en gemensam policy, med ett system för att registrera möten med lobbyister och intresseorganisationer som kallas ”lobbycal”, vilket gör det enkelt att registrera möten i kalendern och sedan även publicera på nätet.
Jakob Dalunde Miljöpartiet
Ja. För mig är transparens och öppenhet i lagstiftningsprocesserna en naturlig del av mitt arbete. Mina möten med lobbyister och intresseorganisationer publiceras på min websida och det kommer jag fortsätta göra om jag blir omvald. Tillsammans med övriga gröna ledamöter i den gröna gruppen i Europarlamentet har vi sedan länge antagit en gemensam policy och system för att registrera möten som kallas lobbycal vilket gör det smidigt att registrera möten i kalendern och publicera på nätet.
Bodil Valero Miljöpartiet
Ja. Transparens och öppenhet i lagstiftningsprocesserna och demokratisk insyn i hur ledamöterna jobbar och vilka de träffar är av stor betydelse. Vi i gröna gruppen redovisar redan möten med intressegrupper. Vi har en gemensam policy och system för att registrera möten med lobbyister och intresseorganisationer som kallas lobbycal vilket gör det smidigt att registrera möten i kalendern och publicera på nätet.
Johan Danielsson Socialdemokraterna
Ja. För att det är viktigt med transparens i demokratiska politiska system. Detta är också en viktig del i ett bredare arbete med att synliggöra lobbyismen gentemot EU:s institutioner och då är det viktigt att vi svenska ledamöter bidrar.
Jytte Guteland Socialdemokraterna
Ja, vi vill vara öppna med vilka intressegrupper vi träffar. För mig är det viktigt att lyssna in olika sidor och hålla en god balans mellan olika intressenter, i synnerhet i fall som rör omfattande och viktiga lagstiftningar. Till nästa mandatperiod vill vi ha stärkta regler i Europaparlamentet och blir de reglerna inte tillräckligt bra så kommer vi att se över hur vi som delegation kan stärka upp våra interna regler.
Charlie Weimers Sverigedemokraterna
Ja. Jag kommer att offentliggöra mina egna möten med representanter för intressegrupper.
Jessica Stegrud Sverigedemokraterna
Ja. Som parlamentariker är det otroligt viktigt att öppet redovisa vilka organiserade möten med intressegruppen man deltar i.
Nina Broman Costa Vänsterpartiet
Ja. För demokratin behövs transparens. Vänsterpartiet vill att EU-parlamentet lagstiftar mot att pengar från lobbyister går direkt till partigrupperna i parlamentet. Storföretagen har ett otroligt inflytande över lagstiftarna i EU och det skadar demokratin.
Kandidaterna svarade på frågan ”Kommer du som EU-parlamentariker att offentliggöra alla möten med intressegrupper?”
Nya regler om transparens för EU-parlamentariker
Efter ett beslut den 31 januari i EU-parlamentet gäller följande:
- Ledamöter ska som praxis bara träffa intressegrupper som är registrerade i öppenhetsregistret
- Ledamöter bör på internet offentliggöra alla planerade möten med intressegrupper.
- Ledamöter som är utskottsordförande, föredragande eller skuggföredragande ska på internet offentliggöra alla möten med intressegrupper.
- EU-parlamentet ska erbjuda den infrastruktur som behövs för att presentera informationen på webbplatsen. Den är inte på plats ännu.
- Reglerna får inte utgöra ett hinder för ledamotens arbete.