Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson om Försvarsberedningens budgetförslag: ”En historisk upprustning” Foto: TT/SVT

Förslaget: Fler värnpliktiga och 53 miljarder extra till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets budget ska ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030, föreslår Försvarsberedningen.

Satsningarna ska bland annat gå till utökat luftvärn, fler värnpliktiga och ytterligare en brigad.

Försvarsberedningen, bestående av representanter för de åtta riksdagspartierna, sakkunniga och experter, är överens om att det svenska försvaret både ska växa, och att det behöver gå snabbare.

– Det viktiga för mig är att understryka den enighet som finns, säger Hans Wallmark, försvarsberedningens ordförande, på en pressträff där beredningens slutrapport presenterades.

Sverige och Nato

En stor vikt läggs vid att anpassa försvaret till de krav som Nato ställer på en allierad. Det ska ske med en rejält utökad budget.

Tillskottet kommer stegvis att öka till 52,8 miljarder kronor år 2030. Då beräknas den totala försvarsbudgeten bli 185 miljarder, vilket är 2,6 procent av BNP, enligt Natos definition.

Inget svar om värnpliktiga i Nato

Beredningen föreslår bland annat utbildning av fler värnpliktiga, från dagens 8 000 till 10 000 år 2030 och 12 000 år 2032.

En fråga har varit om värnpliktiga ska kunna användas i Natoinsatser och skickas utomlands även i fredstid. Det svaret skjuts på framtiden. Enligt Försvarsberedningen är ämnet komplext, och det råder ingen enighet bland partierna.

– Det behöver analyseras ytterligare, säger Hans Wallmark.

Det svenska luftförsvaret ska förstärkas för att möta nya typer av hot från bland annat drönare.

Beredningen vill snabbare få på plats två nya mekaniserade brigader. Ytterligare två brigader, en mekaniserad och en infanteribrigad, ska vara ”i allt väsentligt operativa” till 2030. I riksdagens beslut från 2020 skulle tre brigader vara på plats till 2030.

S föreslår beredskapsskatt

Hur allt ska finansierat är en fråga som hänger kvar i luften. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en beredskapsskatt på höga inkomster, men det vill inte regeringspartierna.

– De här beloppen är så stora att de riskerar att tränga ut andra angelägna behov i statskassan. Det finns en risk att skola, vård och omsorg drabbas, säger partiets försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist.

Se hela SVT:s livesändning här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M) sammanfatta vad dagens Försvarsberedningens förslag för framtiden för det svenska försvaret. Foto: Claudio Bresciani/TT

FÖRSVARSBEREDNINGENS FÖRSLAG I KORTHET

Tidigareläggning av två brigader, med inriktningen att ha tre mekaniserade brigader och en infanteribrigad i allt väsentligt operativa 2030.

Bildandet av ett nytt fältförband i form av ett Norrlandsinfanteriregemente i krigsorganisationen (detta ska inte förväxlas med uppsättandet av en organisationsenhet).

Värnpliktsutökning från dagens 8 000 till 10 000 år 2030 och 12 000 år 2032, samt att ytterligare utökning till 14 000 år 2035 ska övervägas.

Förstärkt personaltillgång till marinen för att säkerställa det operativa nyttjandet i flottan.

Utökad luftvärnsförmåga för att kunna möta hotet från olika typer av obemannade flygande farkoster.

Ytterligare anskaffning av förnödenheter, inklusive ammunition bland annat jaktrobotar och kryssningsrobotar och reservdelar.

Nya territorialförband, organiserade i ett tjugotal kompanier och plutoner.

Säkerställa repetitionsutbildning för krigsorganisationens krav.

Förstärkning till de frivilliga försvarsorganisationerna.

Utökning av officersutbildningen.

Källa: Regeringen

SÅ STOR BLIR FÖRSVARSBUDGETEN

2025: 135 miljarder (mdr)

2026: 142 mdr

2027: 153 mdr

2028: 171 mdr

2029: 175 mdr

2030: 185 mdr

Fotnot: I löpande priser

Källa: Försvarsberedningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet