Enligt Marie Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Grythytte akademi, Örebro universitet, finns egentligen ingen farlig mat, utan det är människans hantering som gör den farlig. Tumregeln för att hålla julbordet säkert är att hålla kall mat kall, och varm mat varm. Med kall menas generellt under 10 grader, och varm över 60 grader.
– Låt maten stå kvar på kokplattor eller kyl med hjälp av is, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Syltor och andra röror
Dessa är typiska rätter som hanterats mycket med händerna och som vid dålig handhygien kan innehålla mycket bakterier. Se till att tvätta händerna ordentligt, och undvik att peta i näsan, munnen etc. under matlagning.
Uppskuren julskinka
Om det blir skivor över av den uppskurna julskinkan, lägg inte tillbaka dessa med den som står i kylen.
– Anledningen är densamma som med rörorna och syltorna, oftast har man hanterat de uppskurna skivorna med händerna och då finns det risk för handbakterier på skinkskivorna.
Köttfärsrätter
Kötträtter som inte tillagas ordentligt kan innehålla ehec-bakterie, på julbordet kan det gälla exempelvis patéer eller köttbullar. Det räcker med ett fåtal av dessa för att göra en person sjuk. Marie-Louise Danielsson-Tham varnar för att vissa köttfärssorter, beroende på livsmedelsgaserna som används i förpackningen av köttet, blir gråa redan vid temperaturer kring 50 – 55 grader vid tillagning.
– Grått symboliserar för de flesta att köttet är klart, men jag rekommenderar att man använder en termometer för att se till att köttet verkligen når upp över 70 grader, säger hon.
Ris a la malta
På de torra risgrynen finns sporer som kan övergå till bakterier om de inte hålls i rätt temperatur. Om man intar dessa kan det leda till diarréer.
– Riset ska kylas snabbt efter kokning, och sedan hållas kallt, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.
Opastöriserade ostar
Det ska vara tydligt vilka ostar på bordet som är opastöriserade, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, och man ska inte använda samma bestick för att ta olika ostar.
– Det är inte bara en fråga om smak, utan en hälsofråga. Opastöriserade ostar kan innehålla listeria-bakterier, som kan vara farliga för gravida eller för människor med nedsatt immunförsvar.
Inlagda sillar
Om inlagda sillar inte förvarats kallt, kan en bakterie som heter Clostridium botulinum bilda ett gift i sillen, och detta kan ge upphov till förlamning.
– Det är dock väldigt ovanligt med sådana fall. Medvetenheten hos de som håller på med sillinläggning är stor numera, säger Marie-Louise Danielsson-Tham.