Open Skies är ett samarbete mellan 33 länder, däribland Sverige. Avtalet syftar till att länderna med obeväpnade flygplan kan genomföra observationsflygningar och fotografera varandras territorier för att kontrollera civila och militära installationer.
Bilderna är komplement till satellitövervakning och kan ge underrättelseinformation om truppförflyttningar, vapenaktiviteter och andra viktiga militära och civila skeenden.
Sedan Sverige skrev under Open Skies 2002 har man haft tillgång till de övriga medlemsländernas luftrum och tvärt om.
– Under 2020 har Sverige, som en följd av pandemin, inte genomfört några av de planerade observationsflygningarna och inför 2021 planeras det att genomföras fem observationsflygningar, uppger Marie Tisäter på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.
Sverige genomför vanligtvis mellan fyra och sex övervakningsflygningar varje år inom ramen för Open Skies. Flygningarna görs främst över Ryssland och Ukraina.
USA lämnade
Dessutom håller avtalet på att vittra sönder. USA gjorde sitt formella utträde ur Open Skies den 22 november 2020.
– Det är ett av de få kvarvarande rustningskontroll-avtalen som vi fortfarande har. Varje avtal som faller bort innebär en stor försvagning, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
Nu finns farhågor att även Ryssland lämnar samarbetet.
– Skulle Ryssland lämna avtalet innebär det att Sverige och andra länder inte kan flyga. Vi får inga möjligheter att bygga upp vår kunskap om hur rysk militär utvecklas, säger Fredrik Westerlund.
Blockad av Krim
USA anser att Ryssland hindrar flygningar över ryska Östersjö-enklaven Kaliningrad och delar av Ukraina, vilket FOI bekräftar.
– Avsaknaden av insyn har successivt blivit mer problematisk genom att Ryssland påtagligt förstärkt och fortsätter att förstärka sin militära närvaro på Krim, säger Fredrik Westerlund.
Han fortsätter:
– Ryssland använder Open Skies-samarbetet för att försöka få legitimitet för sin illegala annektering av Krim.
Det uppgav även Ukrainas delegation till Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i ett uttalande i november.