Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ingrid som är Johan Floderus syster berättar om hans tillvaro i iranskt fängelse. Foto: SVT

Systern berättar om Johan Floderus tillvaro i iranskt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I mer än 500 dagar har den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus suttit fängslad i Iran på det ökända Evinfängelset.

Han greps anklagad för spioneri när han befann sig i landet som turist. Men enligt experter rör det sig om ett politiskt spel från den iranska regimens sida.

I SVT:s Agenda berättar nu Ingrid Floderus om vad som hände hennes bror.

– De första dagarna visste vi inte vad som hänt, om Johan levde eller var död eller kanske kidnappad. Sedan fick vi veta att han blivit tagen av myndigheterna.

Hur är hans liv i fängelset?

Johan Floderus fängslad i Iran

– De bor många i cellen på en mycket liten yta. De sover på golvet och får väldigt sällan gå ut vad jag förstått. Och när de förflyttas tvingas de ha ögonbindlar.

Ingrid Floderus berättar att hennes bror tidigare satt helt isolerad under ännu värre förhållanden och att det var först efter 10-11 månader han fick se andra människor i fängelset.

Kräver utväxling mot dömd mördare

Den iranska regimen har enligt uppgifter till SVT begärt att Johan Floderus ska utväxlas mot iraniern Hamid Noury, som dömts till livstids fängelse av en svensk domstol för att ha medverkat till massavrättningarna på oppositionella i Iran på 1980-talet.

Systern berättar att det senaste telefonsamtalet med familjen ägde rum för någon dag sedan, och att Johan Floderus då lät mer positiv än han gjort på länge:

– Han vet nu om att hans situation är känd i Sverige och känner stöd härifrån. Han fick också ta emot hälsningar från gamla vänner och även hans gamla professor i Oxford. Han blev väldigt rörd av att så många bryr sig.

Se delar av intervjun med Ingrid Floderus i klippet här ovanför eller i sin helhet i Agenda på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Johan Floderus fängslad i Iran

Mer i ämnet