Inför fästingsommaren: Undvik vaccinkrock

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren med stugsemestrar och campingturer hägrar runt hörnet och nu börjar många vaccinera sig inför fästingsäsongen. Men se upp – TBE-vaccinet och vaccinet mot covid-19 ska inte krocka med varandra.

– Man vill vara observant på vilka biverkningar man får av vilket vaccin, säger läkaren Elda Sparrelid.

Fästingar är ett lika säkert som ovälkommet sommartecken. Mellan april och oktober finns det risk att smittas av fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE), även om de flesta smittas under sommaren.

Men den som tänkt vaccinera sig mot TBE i år bör tänka till lite extra innan man planerar sina sprutor. Vaccinet ska nämligen inte tas för nära inpå vaccinet mot covid-19.

– Covid-19 är ett nytt vaccin och man vill vara observant på eventuella biverkningar. Därför ska man inte ge flera vaccinationer samtidigt, för att kunna särskilja vilka eventuella biverkningar man får av vilket vaccin, förklarar Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

En veckas mellanrum

Rekommendationen är att du inte ska vaccinera dig mot TBE sju dagar innan och sju dagar efter att du vaccinerat dig mot covid-19. TBE ges vanligtvis i tre doser för att få ett fullgott skydd, medan coronavaccinen ges i två doser.

Sparrelid påpekar dock att det inte är farligt att vaccinen blandas.

– Det här gäller alla vaccin. Man ska inte avstå ett vaccin som är nödvändigt, stelkramp om man fått en stor sårskada till exempel, för att man blivit covidvaccinerad två dagar innan.

”Bra med ett par doser innan sommaren”

För personer i den yngre delen av befolkningen, som får vänta ännu ett tag på coronavaccin, är det en god idé att boka in sig för TBE-vaccinering redan nu, tycker Sparrelid. Särskilt om man bor i områden med mycket skog och mark och har planerat att vistas mycket ute i naturen i sommar.

– Om man aldrig fått en dos är det bra att hinna få ett par doser innan sommaren, då är man ganska väl skyddad. Pandemin gör ju dessutom att väldigt många är ute i naturen mer än tidigare, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör entomologen Anders Lindström svara på fem påståenden om fästingar. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.