I Sverige ökar skillnaden mellan hur män och kvinnor ser på världen, i alla fall när det tar sig uttryck i politiska sympatier. Och skillnaden är störst bland unga väljare.
– När det gäller skillnaden mellan hur kvinnor och män röstar har vi större skillnader nu än för tio år sedan, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor statsvetenskap.
– De här skillnaderna är extra tydliga i yngre grupper, säger han.
I den stora SCB-undersökningen av väljarsympatierna som kom i veckan visade det sig att 31,6 procent av männen mellan 18 och 29 år stöder Moderaterna. Stödet för Socialdemokraterna är i den gruppen 27,5 procent.
Övriga partier kommer långt efter. Av män mellan 18 och 29 år är det 11,5 procent som stöder Miljöpartiet. Nästan lika många i den gruppen – 11,3 procent – stöder Sverigedemokraterna.
M mindre än MP
Bland kvinnor mellan 18 och 29 år ser partisympatierna helt annorlunda ut. I den gruppen stöder 33,4 procent Socialdemokraterna med Miljöpartiet som tvåa med 21,1 procent av sympatierna.
Moderaterna är med 20 procent av partisympatierna mindre än Miljöpartiet i gruppen kvinnor mellan 18 och 29 år.
– Kvinnor har mycket grönare attityder än män. De är också mer toleranta när det gäller frågor om flyktingar och invandring, säger säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Tydligast bland högutbildade
Det verkar ligga något i klichéen att män bryr sig om skatter, pengar, lag och ordning medan föräldrarledighet, miljö och flyktingfrågor intresserar kvinnor mest.
Det här är tydligast bland högutbildade kvinnor. Eftersom en allt större del av studenterna är kvinnor syns det i opinionen.
– Kvinnor väljer andra utbildningar än män och hamnar i andra sektorer i samhället , säger Henrik Ekengren Oscarsson.
– Man kanske har sökt sig hit för att man vill förändra världen på något sätt och inte bara bryr sig om ekonomi, säger Ella Karlsson, som studerar Globala relationer.
Hon berättar att nästan alla kurskamrater är tjejer och bland killkompisarna är det färre som bryr sig om politik.
Attraktion och politik
Hur påverkas attraktionen mellan könen av att skillnaderna mellan mäns och kvinnors partisympatier blir större? Är det ovanligt att man blir kär i någon som befinner sig i andra ändan av den ideologiska skalan?
Vad svarar forskaren och vad säger de unga väljarna?
I Ulf Mattmars reportage får du svar på frågorna. Klicka på bilden längst upp i artikeln för att se reportaget!
SVT:s Pejl har gjort en ny visualisering av partisympatierna i olika väljargrupper. Klicka här för att se hur stora skillnaderna är!
M tappar bland kvinnor
Bland kvinnorna skulle 39 procent rösta på S i dag och 26,2 procent på M. För M innebär det en minskning jämfört med den senaste SCB-mätningen i november, medan stödet för S ligger på ungefär samma nivå. Vänsterpartiet har stärkt sin ställning bland kvinnorna och får 6,5 procent, jämfört med 4,9 procent i november 2012.
Sverigedemokraterna har alltid haft starkast stöd bland män, men SD-ledaren Jimmie Åkesson har ambitionen att få mer kvinnliga väljare och de senaste mätningarna går stödet uppåt från en låg nivå.
Bland kvinnorna i SCB-mätningen skulle 3,6 procent rösta på SD i dag, vilket kan jämföras med 2,1 procent i november 2010. Partiet har dock under den tidsperioden ökat mer bland männen och får i den gruppen 7,9 procent av stödet.
Ovanstående siffror gäller väljare i alla åldrar, inte bara yngre väljare.
Källa: TT/SCB