Användningen har ökat i Sverige under de senaste åren vilket även märks på flera håll i Dalarna.
Det är idag inte förbjudet att använda lustgas i Sverige men en statlig utredning föreslår att regleringen bör ändras. Men redan nu har flera kommuner tagit upp lustgas i sina kommunala ordningsföreskrifter.
Görs i flera dalakommuner
Även i Avesta har kommunfullmäktige tagit beslutet att ändra i de lokala ordningsföreskrifterna så att berusningsmedel inte får inhaleras på en del offentliga platser. I Avesta trädde beslutet i kraft den 2 december.
Viktigt med dialog
Anna Björkman, som är samordnare för fältassistenterna i Borlänge, menar att dialogen mellan föräldrar och barn är viktig som en förebyggande faktor.
– Vi tror jättemycket på föräldrarnas makt i det här, säger Björkman.
Trygghetsvärden Mishel Robinadeh påpekar vikten av att föräldrar har kunskap om konsekvenserna av lustgas samt att föräldrarna skapar en trygg miljö så att de verkligen kan kommunicera med sina barn om lustgas.
Frågor om lustgas
Lustgasens risker
Sedan 2020 har totalt elva personer avlidit i Sverige på grund av användning av lustgas, det visar siffror från Rättsmedicinalverket som P1 Dokumentär har tagit fram.
Användandet av lustgas i berusningssyfte kan leda till bland annat nervskador, kognitiv nedsättning, köldskador i munnen eller luftvägarna, psykos och ångest. Risken för blodpropp ökar också och det kan leda till syrebrist.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Här gäller lustgasförbudet i Borlänge
Förbudet ska gälla i de områden där det redan nu är förbjudet att dricka alkohol på offentlig plats:
- Centrala Borlänge (mellan Tunagatan och järnvägen) inklusive Humleparken
- Tjärna Ängar centrum
- Jakobsgårdarna centrum
- Forssa centrum
- Domnarvets centrum
- Kvarnsvedens centrum
- Åselby centrum
- Romme centrum
Källa och detaljerad karta: Borlänge kommuns tidigare lokala föreskrifter