• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Varför flyttar man till Delsbo? Hör byborna berätta själva! Foto: Lari Honkanen/SVT

Gröna vågen 2.0 har slagit till mot Delsbo

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har den så kallade nya gröna vågen, alltså flytten från städer till landsorter, fått en stor skjuts framåt. Den vågen märks i Delsbo, som var epicentrum för den förra gröna vågen. 

Bygden har puttrat sedan gröna vågen på 70-talet, men enligt flera röster är det extra mycket som händer i Delsbo just nu. Bland annat har ett flertal familjer från Tyskland flyttat hit och till sommaren öppnar en champagnebar, ett fenomen som annars bara återfinns i storstäder.

– Det känns som att det pågår en Gröna vågen 2.0 nu, säger Mathias Viklund, dellbo som bor i kollektivet Ljusbacken.

Gröna vågen

Författaren och journalisten Po Tidholm måste en ort ha ett begriplig koncept för att attrahera storstadsmänniskor. Och det har Dellenbygden enligt honom.

Spirande landsbygd lockar nya ortsbor

Delsbo med omnejd sprudlar av alternativ kultur med teatersällskap, konstnärer, ekologisk och biodynamisk odling. Också återfinns lokalt mathanverk, en waldorfskola, och inte minst kollektivet Ljusbacken. Linnea Iverssern Bryant, Mathias Viklund och Anna Svensson är tre som valt Delsbo framför alla andra orter i Sverige.

Se varför Delsbo kallas för magiskt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna vågen

Mer i ämnet