• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vill hellre göra saker på riktigt än kolla på instruktionsfilm. I klippet berättar Joel Karlsson, 18 år, varför distansstudierna var extra tuffa för honom. Foto: Elin Schwartz/SVT

Elever som har adhd och autism tillbaka i skolan efter distans: ”Har varit irriterad”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är eleverna på Spåret tillbaka i skolan efter distansundervisningen. Utbildningen, som hålls i Tvååker, riktar sig till elever som har NPF-diagnoser som autism och adhd. Joel Karlsson, 18, säger att lärarna har gjort sitt bästa för att få distansen att fungera – men att det var tufft.

Både Joel Karlsson och Charlie Börjesson går sista året på trädgårdsinriktningen på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker. Nu är de tillbaka i skolan, men under våren förra året var all undervisning på distans.

– Det kan vara svårt att få en klass med massa energi att sitta still och se på film, men på något sätt har lyckades lärarna. Och till exempel i trädgårdsodlingen skickade de hem fröer i ett kuvert, säger Joel Karlsson.

Coronapandemin

I klippet ovan berättar Joel och Charlie om hur det var att plugga på distans – och om varför de känner sig hoppfulla inför att gå ut på arbetsmarknaden i höst.

Så vill regeringen stötta eleverna

Utbildningsminister Anna Ekström (S) medger att distansundervisningen ställer stora krav på eleverna och att många därför riskerar att ha bristande kunskaper när vårterminen slutar, något regeringen hoppas kunna kompensera med bland annat helg- och sommarskola. Hör utbildningsministern berätta, i klippet nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet