Vi har tidigare berättat om protesterna bland de boende i Sveriges högst belägna by, Högvålen. Där vill kommunen lämna över ansvaret för vägunderhållet av den lokala byvägen. Men de 10-talet fastboende anser sig inte ha kraft och kunskap att driva den vägförening som då krävs.
Lösning för vintern
Härjedalens kommun uppgav dock att de ordnat med en lösning den här vintern, som innebär att den entreprenör som plogar riksvägen genom byn även skulle kunna ploga den lilla byvägen. Men när första snön nu har fallit står det klart att något avtal inte finns. Vägen är oplogad.
– Vi är jätteoroliga och vet inte vad vi ska göra, säger Leif Nordfeldt från ett snöigt Högvålen. Vad händer om det börjar brinna i något av husen eller om någon behöver ambulans?
Entreprenören: ”Inte fått frågan”
Den entreprenör som plogar riksväg 311 säger till SVT att de inte fått någon förfrågan från kommunen och att ett avtal om plogning måste vara klart långt tidigare för att kunna läggas in i planeringen. Ett avtal som alltså inte finns ännu.
Kommunen har pratat med Trafikverket
I ett SMS från samhällsutvecklingsutskottets ordförande, Lars-Olof Mattsson (M), skriver han till en av byborna:
”Kommunens tjänstemän har förhandlat med Trafikverket så att entreprenören får avvika från rutten och ploga den privata sträckan. Själva upphandlingen måste förstås vägägarna sköta.”
Inte bara i Högvålen
Elise Ryder Wikén är chef för samhällsutvecklingsförvaltningen inom Härjedalens kommun.
– Det är olyckligt att det blivit så här men vi tycker att vi varit tydliga med att vi inte ska stå för snöröjning längre. Och det är inte bara i Högvålen som de vägrat att starta vägföreningar för att sköta snöröjningen. Vi måste göra likadant i hela Härjedalen.
”Grundlurade”
Leif Nordfeldt skriver i en kommentar till SVT.
– Vi känner oss otroligt grundlurade inför vintern.