Johan i Grythyttan köpte bilförsäkring – nekades ändå ersättning vid motorfel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Walstad i Grythyttan ville vara på säkra sidan när han köpte en begagnad bil, och tecknade en särskild försäkring. Men när han fick fel på bilen blev det inte som han tänkt. I klippet berättar han vad som hände. Foto: SVT

Johan i Grythyttan köpte bilförsäkring – nekades ändå ersättning vid motorfel

Publicerad

När Johan Walstad i Grythyttan köpte en begagnad bil tecknade han en försäkring för eventuella motorfel. Men när det blev fel på bilen fick han ändå ingen ersättning – trots att Allmänna reklamationsnämnden, ARN, ger Johan rätt.

När Johan köpte en begagnad bil för 130 000 kronor ville han vara på säkra sidan. Därför nappade han på erbjudandet från Svenska garantibolaget i Halmstad, som damp ner i brevlådan i samband med ägarbytet.

– Jag är själv mekaniker och lusläste verkligen alla villkor. I garantin framgick tydligt att den skulle täcka alla mekaniska komponenter i motor och växellåda. Så jag tackade ja, säger Johan.

Svenska garantibolaget

Missljud i motorn

Förra sommaren upptäckte han missljud i motorn och lämnade in bilen på en verkstad som konstaterade att kamkedjorna blivit sträckta. Att åtgärda felet skulle kosta 25 000 kronor.

Han vände sig därför till Svenska garantibolaget för att få ersättning. Men plötsligt menade företaget att försäkringen inte täckte den typen av fel. Johan vände sig till ARN som gav honom rätt efter att ha gått igenom garantivillkoren och det undantag som företaget nu hänvisade till.

– Jag hade ju kvar de avtalsvillkor jag fått av företaget och kunde sedan visa att de ändrat på dem i efterhand, säger Johan.

Har inte följt ARN:s beslut

Men inte heller ARN-beslutet hjälpte.

– Först svarade företaget att de självklart skulle följa ARN:s beslut. Ändå hände inget. Jag har mejlat och suttit i telefonkö, men har inte hört något, säger Johan.

Han tycker att det är självklart att ingångna avtal ska hållas och vill därför varna andra.

– Det är klart det känns surt, man tecknar ju en sån här försäkring för att kunna känna sig extra trygg. Man kan ju önska att företaget ska ta sitt förnuft tillfånga, men jag har inga större förhoppningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska garantibolaget

Mer i ämnet