Tre personer sitter tillsammans på en trätrappa utanför en byggnad med stora fönster. Den vänstra personen har på sig en vit tröja och svarta byxor, medan den mittersta personen är klädd i en färgglad jacka och svarta byxor. Den högra personen har en vit jacka och blå jeans. Det finns en blå trästruktur i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De älskar det de pluggar och ser fram emot ett yrkesliv som grundskollärare. Hör Elin, Albert och Madeleine prata om möjligheter och utmaningar inom läraryrket. Foto: Hadeel Ibrahim

Studenterna om läraryrket: ”Roligaste arbetsplatsen man kan få”

Publicerad

Antalet sökande till grundlärarprogrammet på LiU har minskat med 38 procent under de senaste åren. Men för många är grundläraryrket fortfarande en dröm. Varför har Elin, Albert och Madeleine valt yrket och vad tycker de saknas för att locka fler?

På Campus Valla i Linköping träffar SVT Nyheter Öst grundlärarstudenterna Elin Lindgren, Albert Lyngå och Madeleine Eriksson som inriktar sig på lågstadiet.

– På det stora hela är vi väldigt nöjda med utbildningen. Det är hela tiden framtidsperspektivet med hur man ska jobba i skolan, säger Madeleine.

Allt färre vill bli lärare

Studiekamraterna håller med. Men det finns aspekter där utbildningen – och yrket i stort – kan förbättras.

För lite praktik – för mycket dokumentation

– Praktiken har varit otroligt rolig och jag kan tycka att det är lite för lite praktik, men samtidigt är det mycket som ska läras ut på campus, säger Albert och fortsätter:

– Det nämns inte så mycket på utbildningen, men det är något man får möta när man är ute och jobbar. Det blir mycket dokumentation när det är planeringstid egentligen och det påverkar.

Varför har de här tre studenterna valt att bli grundskollärare? Hör dem berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet