SVT har granskat Adhd-kliniken i Köpenhamn. Nu kan du ställa dina frågor till våra reportrar och till Björn Roslund, överläkare i psykiatri i Region Skåne.

Adhd, diagnoser och medicinering – ta del av tittarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har granskat Adhd-kliniken i Köpenhamn, som är frikostig med narkotikaklassad medicin och använder en ifrågasatt utredningsmetod.

SVT:s reportrar som har gjort granskningen och Björn Roslund, överläkare i psykiatri i Region Skåne, svarade på era frågor. Här nedan kan du ta del av chatten.

Adhd, diagnoser och medicinering – Chatta med oss

Andi • När jag gjorde QB-testet hos kliniken och frågade hur testet kan visa om jag har Adhd eller inte, fick jag som svar att medicinen inte har samma effekt på personer som inte har Adhd. Är detta osanning, med tanke på unga som tar CS för att prestera bättre på prov? Men de tar mycket högre doser om jag har förstått det rätt. På kliniken var det ju "bara" 10 eller 20 mg...

Hej Andi!

Jag har sedan QB-test togs fram arbetat med testet och känner det väl. Påstående stämmer i stort, på gruppnivå. Personer utan adhd blir ofta sämre efter CS. I USA har QB-tech och Quotient varit godkända som del i utredninga, dock inte formellt i Sverige. Dock är CS-belastning (test först utan och sedan med CS) efter diagnos värdefulla prediktorer för om man kommer att svara på medicin eller inte. Testet kan också användas för fininställning av doser, tillsmmans med alla nnan info man kan få från pat, partner, vänner eller arbetsgivare t ex.

Pinnat inlägg

Hej!

Välkomna till vår chatt. Idag har du möjlighet att ställa till frågor om adhd-utredningar till Björn Roslund, överläkare och specialist i barn- och vuxenpsykiatri i Lund.

Det går också bra att ställa frågor till våra reportrar om den granskning SVT Nyheter Skåne gjort av Adhd-kliniken i Köpenhamn.

Nu avslutar vi chatten. Tack för alla era frågor!

F • Hej vad finns det för alternativ om man reagerar kraftigt med utsättningssymtom vid CS. Förs diskussioner om CBD olja i Sverige inom barn och vuxenpsykiatri, utifrån vårt Endocannabinoida system. Finns det i så fall för och nackdelar med detta?

Hej F !

Utsättningssymtom på CS är mycket ovanliga. Kanske har personen haft mycket höga doser? Det som däremot är vanligt vid Concerta eller Ritalin-medicinering (metylfenidat) är att man får s k "rebound-symtom" då medicinen slutar verka. T ex efter 8 timmar. Man blir då dysforiskt, irriterad, ledsen och effekten har att göra med att läkemedelet försvinner för snabbt. Samma problem finns inte med Elvanse (lisdex-amfetamin) som "glider in" och "glider ut". Detta läkemedel kan ha en effekt på 13-14 timmar, vilket är viktigt att känna till.

petru • Det är mycket angeläget och bra att ni tar upp missförhållanden gällande ADHD- dvs neuropsykiatriska utredningar, men, varför inte tala om orsaken till att svenska som har dessa symptom och besvär inte tas om hand i Sverige utan är hänvisade till att söka vård i t ex Danmark? Vad är detta för ett land, Sverige, som inte förmår eller ens vill ta hand om sina egna sjuka och ev funktionsnedsatta, lämpar över dem till grannländer, sedan hånar och kritiserar de som behandlar dessa i annat land då det är flera års kö i Sverige, där de är bosatta och betalar skatt, hög skatt!? Vad har hänt med svensk psykiatri och sjukvård överhuvudtaget? Tag upp detta med köerna för neuorpsykiatriska utredningar i Sverge, samt att du som vuxen, speciellt som pensionär, inte har en chand inom psykiatrin, du arbetar inte, är inte intressant längre!

Hej Petru!

Jag håller i mycket med dig.Tror att en del som utretts just i Danmark kan känna sig påhoppade eller skuldbelagda, vilket är djupt olyckligt. Regionerna borde, enligt min menig ha psykiater och psykologer tillräckligt för att göra utredningarna inom den offentliga sjukvården. Det finn tyvärr en stor briskt på dessa yrkeskategorier på många kliniker i Sverige. Lösningen blir ofta då att privata kliniker (många av dem är också mycket bra) får göra - till en hög kostnad - utredningarna. Ibland hamnar patienten "mellen stolarna" efter att de fått diagnos och inte får träffa någon specialistläkare på lång tid, och därför inte kan börja med medicin. Detta är också fallet inom barnpsykiatrin. Läkemedel - fr a CS - är för närvarande forskningsverifierat den bästa och utan jämförelse behandlingen vid adhd. Ofta kan den också vara en förutsättning för att man kan tillgodogöra sig andra behandlingar som KBT, arbetsterapeut-hjälp, tekniska hjälpmedel osv.

D • Tyvärr så har vuxenpsykiatrin i Malmö svikit oss alla med adhd. Deras ansvar är att kontrollera så att medicinen funkar. Jag har flera gånger varit på akuten pga akuta hjärtproblem. Vuxenpsykiatrin skyller på personalbrist, har fortfarande inte fått kontakt med läkare, man får väl dö innan dom öppnar ögonen.

Hej!

Gör mig ont att höra. Så ska det inte fungera. Det fria vårdsökandet innebär i och för sig att du kan söka på andra orter, men remisserna eller självremisserna leder inte alltid till ett övertag. Att man inte får träffa läkare är illa. Utan läkare ingen egentlig psykiatri (psyk = psyke, själ och iatros = läkare, vi är "själsläkare").

Andi • Tycker du att jag behöver vara orolig för att diagnosen jag har fått hos adhd-kliniken inte är rätt? Borde jag ställa mig i kö för en ny utredning här i Sverige?

Hej !

Jag har sett både bra och mindre bra utredningar därifrån. Om allt fungerat fint med medicin och andra insatser så tycker jag inte att du ska oroa dig! Det är förstås viktigt att privata kliniker som gör utredningar är tydliga med att man inte automatiskt får en adhd-diagnos bara för att man gör en utredning. Ibland har man trott då man själv betalar en utredning att man har "betalt" för diagnosen. Så är inte fallet. En proffessionell granskning kan förstås inte ha ett redan från början bestämt svar.

Yvonne • Borde inte alla mottagningar använda samma testmaterial och testmetoder som är väl provade för att säkerställa att rätt diagnos sätts?
Upplever att bara inom Region Skåne används olika metoder samt att medicinuppföljning sällan görs av privata aktörer.

Hej!

I den ideala världen, ja. Men du har rätt det är, det är stor spridning i vad som ingår i en utredning. Det finns dock rekommendationer som uppdateras med några års mellanrum, men de är inte helt bindande.

Liselott • Tycker det är sorgligt att vår sjukvård är så kass att man måste söka vård i ett annat land. Finns säkert privata kliniker som är värre här, även sjukvården.

Hanna • Vad tycker ni om att influensers gör samarbeten och reklam för denna klinik?

Det känner vi inte till. Kan du berätta mer?

Cecilia • Hej!
Hur ser regelverket ut när det gäller förskrivning av cs vid autismdiagnos hos vuxna?

Det finns inte någon indikation för centralstimulantia vid autism. Däremot har man en stor överlappning, dvs många personer har både och, alltså autism och adhd samtidigt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Adhd-kliniken

Mer i ämnet