Linda Allansson Wester (M) är kommunstyrelsens ordförande i Svedala. Foto: Gunilla Fritze

Fängelse eller inte – på söndag röstar Svedalaborna

Uppdaterad
Publicerad

Svedalaborna röstar inte bara till EU-valet på söndag. De ska också ta ställning till om de vill ha ett fängelse eller inte i kommunen.

Den lokala folkomröstningen är rådgivande. Exakt hur kommunledningen kommer att förhålla sig till omröstningen är oklart men kommunalrådet säger att de kommer att lyssna på opinionen.

– Skulle många svedalabor rösta nej i den här frågan får politiken ta med sig det om Kriminalvården kommer med ett konkret förslag, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande i Svedala.

Svedala

Kriminalvården söker efter en plats i Skåne där de kan bygga en anstalt för omkring 300 interner och lika många anställda.

Motstånd av naturskäl

Om ett fängelse blir av i kommunen kommer det att stå klart tidigast om sju år, enligt Kriminalvården. Det rör sig om 30 hektar, vilket motsvarar 42 fotbollsplaner.

Partiet ”Älska Svedala”, som startade som ett enfrågeparti inför valet i höstas, motsätter sig en etablering.

– Vi värnar om kommunens naturvärden och jordbruksmark, säger partiets ordförande Mats Bentmar.

Är det primärt ett fängelsebygge ni vill stoppa eller en byggnation i den här storleksklassen?

– Vi motsätter oss all byggnation på värdefull mark.

Mats Bentmar är ordförande i partiet ”Älska Svedala”. Foto: Gunilla Fritze

Olika uppfattningar

I den rådgivande folkomröstningen har de röstberättigade i Svedala tre alternativ att välja på:

”Ja”, ”Nej” och ”Jag avstår från att ta ställning”.

– Jag har redan röstat och det blev självklart ja. Det är bra om vi får arbetstillfällen i kommunen, säger Siv Andersson som bor i Svedala.

Peter Karlberg  har också bestämt sig.

-  Ett fängelse behövs men det ska inte ligga i Svedala kommun, säger han.

En banderoll längs med väg 108 förespråkar ett nej till fängelse i Svedala i folkomröstningen. Foto: Johan Nilsson / TT

Kriminalvården lyssnar

Hur Kriminalvården kommer att ställa sig om en majoritet röstar nej på frågan ”Vill du att ett fängelse ska etableras i Svedala kommun?” beror på hur kommunledningen hanterar valutgången.

– Vi vill ha en bra relation med de kommuner där vi finns och vi får se vad Svedalas politiker kommer fram till, säger Per Björkgren, chef för kriminalvården i region Syd.

Det finns fyra platser som kan vara aktuella för en etablering. Dessa är Skabersjö, Yddinge norr, Fjällfotasjön, Sturup mellan och Sturup norr, enligt kommunens lokaliseringsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svedala

Mer i ämnet