Utrikesministern på en stridstank

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesministern Maria Malmer Stenergard (M) på besök i Skåne för vad hon beskriver som en historisk händelse Foto: Vlada Cakic/SVT

Här förbereds skånska soldaterna för att strida för Nato i Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 600 soldater från Södra skånska regementet kommer inom några månader vara en av Natos sista utposter mot Ryssland.

Just nu pågår förberedelserna för fullt på Revingehed.

– Vi tar höjd för att möta en kapabel motståndare, säger bataljonschefen Henrik Rosdahl.

I januari kommer stridsfordon och hundratals soldater transporteras till Lettland när den svenska arméns första Nato-insats inleds.

– Det huvudsakliga syftet är att bidra till avskräckningen, och om vi skulle komma till den punkten att Ryssland agerar så kommer vi möta en palett av olika hot, säger överstelöjtnant Henrik Rosdahl som är chef över den reducerade bataljonen.

Sverige och Nato

Övar på stridssituationer

På Södra skånska regementet övar man just nu för fullt på få ihop de olika mindre kompanierna från Södra skånska regementet till en helhet, en bataljon. Enligt bataljonschefen är rekryteringen av de som ska åka ner nu i stort sett helt klar.

– Vi går nu in i skedet där vi syr ihop systemet, vi spelar upp ett scenario där vi omhändertar stridssituationer av olika slag, säger Henrik Rosdahl.

Lettlands försvarsminister Andris Sprūds, som är på plats i Revingehed, säger att den svenska bataljonen blir ett viktigt tillskott till Natos gemensamma avskräckning mot Ryssland i Baltikum.

– Ryssland är ett hot, ett existentiellt hot och vi måste vara redo för olika typer av scenarier och den svenska insatsen visar att vi som allians är beredda att svara på alla typer av hot, oavsett om det är hos oss eller någon annanstans längs Natos gränser.

”Första gången”

Utrikesminister Maria Malmer Stenergard beskriver den svenska insatsen som historisk.

– Det här är en historisk händelse, det är första gången som Nato-medlemmar som vi skickar soldater till ett annat medlemsland, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet