Malmöimamen Sami Al-Tameemi får inte längre hålla predikningar eller fredagsböner efter att han hyllat Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. Foto: SVT

Imam på Libanesiska kulturföreningen i Malmö stängs av efter Nasrallah-hyllning

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om att imamen Sami Al-Tameemi på Libanesiska kulturföreningen i Malmö hyllat terrorstämplade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah stängs han nu av från att hålla fredagsböner och predikningar.

Libanesiska kulturföreningen i Malmö skriver i ett pressmeddelande att imamen agerade på ett sätt som inte representerar föreningen. De skriver vidare att predikningar ”förväntas vara i linje med föreningens värderingar som inkluderar engagemang för fred, demokrati och laglydighet”.

Kallade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah martyr

Efter ett beslut från föreningens styrelse kommer imamen varken att få hålla fredagspredikningar eller leda några böner tills vidare. Föreningen ska enligt pressmeddelandet även erbjuda fortbildning till samtliga imamer.

Bakgrunden till beslutet är att SVT Nyheter Skåne, med hjälp av en dold inspelning, kunde visa att imamen Sami Al-Tameemi under en fredagsbön på Libanesiska kulturföreningen i Malmö hyllade den nyligen dödade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Hizbollahs militära gren är terrorklassad av EU och både den politiska och militära grenen är terrorklassade av USA.

Försvaret: Kände inte till Hizbollahs terrorklassning

Han beskrev Nasrallah som en martyr och kallade honom för ”en klok och insiktsfull man med hög moral” bland annat.

Själv menade han att han inte kände till att den militära grenen av Hizbollah är terrorklassat inom EU och menar att han hyllade Nasrallah som shiamuslim.

SVT Nyheter Skåne söker Sami Al-Tameemi samt representanter för Libanesiska kulturföreningens styrelse.

En person i traditionell klädsel pratar med en journalist utomhus. Journalisten håller en mikrofon med SVT:s logotyp och verkar ställa frågor, medan den intervjuade gestikulerar med ena handen. I bakgrunden syns en byggnad och delar av en stadsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör imamen Sami Al-Tameemis hyllning till Hassan Nasrallah och hans förklaring i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.