demonstranter som går på en gata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Unifil lovar att stanna i Libanon - trots attacker

En talesperson för FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon (Unifil) säger på fredagen att insatsen, med 10 000 personer, kommer att stanna kvar i landet, trots flera israeliska attacker den senaste veckan. Talespersonen beskriver attackerna som "avsiktliga".

– Vi måste stanna, de bad oss att lämna, säger Unifils talesperson Andrea Teneti, enligt Reuters.

– Förödelsen och förstörelsen av många byar längs den blåa linjen och även bortom, är chockerande, säger han.

Fem soldater ur FN:s säkerhetsbevarande styrkor skadades i beskjutning mellan Israel och Hizbollah förra veckan. I fyra av fallen beskylls Israel, som har tagit på sig ansvar över två.

Överblick

Markerad händelse

Hamas bekräftar Yahya Sinwars död

Terrorstämplade Hamas biträdande chef i Gaza, Khalil Al-Hayya, bekräftar på fredagen att Hamas högste ledare Yahya Sinwar är död, rapporterar Reuters.

Enligt uttalandet från Al-Hayya dödades Yahya Sinwar "i strid".

Al-Hayya menar att Sinwars död "bara kommer att stärka gruppen". Han säger också att israeliska gisslan i Gaza inte kommer att släppas förrän Israels styrkor drar sig tillbaka och det finns en uppgörelse om en vapenvila i Gazakriget.

Yahya Sinwar beskrevs som hjärnan bakom 7 oktober-attackerna har jagats i över ett års tid. På torsdagen meddelade Israels militär att han dödats i Rafah i södra Gaza.

Israel skickar brigad till gränsen mot Libanon

Israels militär, IDF, uppger att man skickar ytterligare en reservbrigad till gränsen mot Libanon, i den norra delen av landet.

Anledningen är att möjliggöra fortsatta strider mot Hizbollah samt säkerställa att invånare i norra Israel kan återvända hem, skriver IDF på Telegram.

Markerad händelse

Hamas efter Sinwars död: "Vi kan inte förgöras"

Hamas förgörs inte bara för att Israel dödar dess ledare, säger Bassm Naim från terrororganisationens politiska gren.

Det är det första officiella uttalandet efter ledaren Yahya Sinwars död på torsdagen.

- Hamas är en befrielserörelse ledd av människor som vill ha frihet och värdighet och detta kan inte elimineras, säger Naim till nyhetsbyrån AFP.

Han nämner även flera andra högt uppsatta ledare som dödats av Israel och säger att Hamas inte skadats av deras död.

- Varje gång blir Hamas starkare och mer populär. Ledarna blir ikoner för framtida generationer som fortsätter resan mot ett fritt Palestina, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Anklagelserna mellan Israel och FN – detta vet vi

"Israel skjuter medvetet mot FN-baserna i Libanon – och FN har missat att Hizbollah förvarat vapen och grävt tunnlar 100 meter bort". Så låter några av anklagelserna som Israel och Unifil, FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon, nu riktar mot varandra efter att fem Unifil-soldater skadats.

SVT har kartlagt incidenterna och undersökt bilderna som sprids från konflikten.

Se mer i videon ovan eller läs mer här.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu kallar till möte om gisslan

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer under fredagen att sammankalla till ett möte med ministrar och säkerhetstoppar i Tel Aviv, rapporterar israeliska medier.

Mötet rapporteras fokusera på möjligheten att göra framsteg i förhandlingarna för att nå ett avtal om den israeliska gisslan, mot bakgrund av Hamasledaren Yahya Sinwars död på torsdagen.

På torsdagskvällen sade Netanyahu i ett tal att kriget inte är över och att Israel "fortsätter med full kraft tills gisslan är tillbaka".

Se Netanyahus tal under torsdagskvällen i videon ovan.

Markerad händelse

IDF: "Terrorister" dödade vid gränsen till Jordanien

Israels militär (IDF) säger sig på fredagen ha identifierat "ett antal terrorister" som tagit sig från Jordanien till israeliskt territorium, söder om Döda havet.

Enligt uttalandet ska två personer, som IDF benämner som terrorister, ha dödats efter att de öppnat eld mot israeliska styrkor.

En israelisk soldat och en reservist ska ha fått lindrigare skador vid eldväxlingen och fördes till sjukhus, enligt militären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bilder uppges visa Sinwar innan han dödas

IDF har publicerat drönarbilder på plattformen X på vad som sägs föreställa Hamasledaren Yahya Sinwar i Gaza innan han dödas av Israels militär.

I videon ses en person med skadad arm och täckt ansikte sitta i en fåtölj i ett bortsprängt rum. Och när drönaren närmar sig ses personen i bild kasta en planka mot den.

Enligt IDF har DNA-test använts för att kunna fastslå Sinwars identitet i klippet.

Se bilderna från IDF:s video ovan.

Markerad händelse

Iran efter Sinwars död: "Motståndsandan stärks”

"När muslimer ser upp till martyren Sinwar som står på slagfältet – i stridskläder och ute i det fria, inte i ett gömställe (ref. Saddam Hussein), inför fienden – kommer motståndsandan att stärkas." Det skriver Irans FN-delegation i New York som svar på Israels dödande av Hamasledaren Yahya Sinwar på onsdagen, i ett uttalande på X.

"Han blir en förebild för barn och unga som kommer att föra hans kamp för att befria Palestina vidare." skriver delegationen.

Markerad händelse

USA, Qatar och Saudiarabien diskuterar krigsslut

USA:s utrikesminister Antony Blinken hade separata telefonsamtal på torsdagen med Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan Al-Saud och Qatars premiärminister och utrikesminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani om att lyckas nå ett slut på konflikten i Mellanöstern.

Parterna har diskuterat behovet av att skapa en väg framåt som gör det möjligt för invånarna i Gaza att "återuppbygga sina liv och uppnå sina ambitioner", enligt ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet.

De diskuterade också situationen i Libanon och det akuta behovet av att leverera humanitärt bistånd till alla utsatta befolkningsgrupper där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet