demonstranter som går på en gata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas och Israel

CIA-chefen: Svåra beslut krävs för eldupphör

CIA-chefen William Burns säger att det krävs "svåra beslut och politiska kompromisser" både från Israel och Hamas för att avsluta den pågående konflikten i Mellanöstern. Uttalandet sker i samband med ett event i London, rapporterar Times of Israel.

William Burns säger att parterna är överens om den stora delen av skrivningarna. Inom ett par dagar hoppas han sig kunna presentera ett mer detaljerat förslag kring vapenvila.

– De sista tio procenten är de sista tio procenten av en anledning, säger Burns enligt tidningen.

Överblick

16 uppges döda i attacker mot Gaza

Israel har under måndagsmorgonen genomfört en attack mot Nuseirat flyktingläger i centrala Gaza. En anställd vid ett närliggande sjukhus och det palestinska civilförsvaret uppger att tio personer dödades, rapporterar AFP.

Även ett hem i Gaza stad uppges ha träffats i ett israeliskt anfall. Det palestinska civilförsvaret uppger att sex personer har dödats, skriver Reuters.

Israels militär har inte kommentar uppgifterna.

Israel uppges värva asylsökande till kriget

Asylsökande från Afrika erbjuds permanent uppehållstillstånd i utbyte mot att delta i striderna i Gaza. Det uppger källor inom det israeliska försvaret för Haaretz.

Tillvägagångssättet uppges vara organiserat och ske med hjälp av juridiska rådgivare. Flera anställda ska däremot ha ifrågasatt den etiska aspekten.

Än så länge har inga asylsökande som bidragit till Israels krig beviljats permanent uppehållstillstånd, enligt Haaretz.

Det ansvariga försvarsorganet uppger för tidningen att alla åtgärder sker "på lagligt vis."

Drygt 30 000 asylsökande från Afrika befinner sig i Israel, de flesta är unga män.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Netanyahu: Huthi kommer betala högt pris

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel kommer att utkräva ett "högt pris" efter Huthirörelsens attack mot Israel under söndagen.

Uttalandet kommer i samband med ett kabinettsmöte, rapporterar Reuters. Ingen person skadades i anfallet. Delar av roboten som avfyrades från Jemen slog ner i öppna områden, enligt Israels militär.

Huthirörelsen har bekräftat attacken. Det är första gången en robot från den Iranstödda gruppen tränger så djupt in i israeliskt luftrum, enligt Reuters.

En talesperson för Huthirörelsen uppger att fler attacker mot Israel är att vänta.

SVT:s utrikesreporter berättar om Hizbollahs raketbeskjutning mot Israel i helgen och Huthirörelsens robotattack i videon.

Markerad händelse

FN: Stort hot för andra sjukdomar än polio i Gaza

Den första fasen av poliovaccinationskampanjen har avslutats i Gaza, enligt FN.

Men "spridningen av många andra sjukdomar förblir ett hot under ohygieniska förhållanden", varnade det internationella organet i ett inlägg på sociala medier.

”Högar med skräp fortsätter att växa och avloppsvatten svämmar över gatorna. Större tillgång till hjälpmedel för rent vatten och hygienförråd är brådskande.” tillade man.

Markerad händelse

IDF: Troligt att gisslan dödades i israeliskt flyganfall 

Det finns en ”hög sannolikhet” för att tre gisslan som hittades döda i Gaza i december dödades i en israelisk flygattack i november, meddelar den israeliska militären på söndagen.

Alla tre, två militärer och en civilperson, togs som gisslan av Hamas den 7 oktober. Utredningen har nu alltså enligt IDF visat att de med stor sannolikhet dödades i ett flyganfall, där även en högt uppsatt Hamasmedlem ska ha dödats.

Platsen där de hittades, rättsmedicinska undersökningar och underrättelseinformation ligger till grund för IDF:s slutsatser, men IDF påpekar att det inte gått att definitivt klargöra hur de tre gisslan dödats.

Israel uppmanar till evakuering i Libanon

Enligt Haaretz har Israel släppt ner flygblad över ett område i södra Libanon där de uppmanar de boende till omedelbar evakuering.

Under morgonen uppgav den israeliska militären att terrorstämplade Hizbollah hade avfyrat ett 40-tal robotar mot Israel som avfyrats från Libanon. En av robotarna ska ha slagit ned i centrala Israel, men ingen person ska ha skadats.

Enligt tidningen uppger dock IDF att flygbladen släppts utan tillstånd från ett högre befäl och att de därför har inlett en utredning av händelsen.

Israelisk ljusammunition lyser upp himlen över gränsen mot Libanon under söndagsnatten. Foto: Jalaa Marey/AFP
Israelisk ljusammunition lyser upp himlen över gränsen mot Libanon under söndagsnatten. Foto: Jalaa Marey/AFP

Robot från Jemen har slagit ned i Israel

En robot som avfyrats från Jemen har slagit ned i centrala Israel, uppger den israeliska militären (IDF) i ett uttalande tidigt på söndagsmorgonen.

Enligt IDF ska nedslaget ha skett i ett "öppet område" och ingen person ska ha skadats.

(TT)

Markerad händelse

Spanien värd för möte om palestinsk statsbildning

Utrikesministrar från flera muslimska och europeiska länder kommer att träffas i Madrid på fredag för att diskutera hur en tvåstatslösning på konflikten mellan Israel och Palestina kan genomföras.

Spaniens utrikesminister Jose Manuel Albares kommer att vara värd för mötet, där hans europeiska kollegor, EU:s utrikespolitiske chef Josep Borrell och medlemmar av den arabisk-islamiska kontaktgruppen för Gaza kommer att delta.

I maj erkände Spanien, Norge och Irland formellt en enad palestinsk stat styrd av den palestinska myndigheten, som omfattar Gazaremsan och Västbanken med östra Jerusalem som huvudstad. I och med detta erkänner nu 146 av FN:s 193 medlemsländer den palestinska staten.

Markerad händelse

Vita huset pressar Israel på svar om Unrwa-attack

Vita huset säger sig ha kontakt med israeliska tjänstemän för att få mer information angående Israels två luftangrepp mot en FN-driven skola i Gaza på onsdagen. Det rapporterar alJazeera.

I attacken dödades sex anställda vid FN:s palestinska flyktingorgan Unrwa. Vilket markerar vad organet säger är den högsta dödssiffran bland personalen i en och samma incident.

Minst ytterligare 12 palestinier dödades i attacken mot skolan som ger skydd åt 12 000 krigsfördrivna människor.

Markerad händelse

Hizbollah: Om Israel startar krig svarar vi

"Vi har ingen avsikt att gå ut i krig, eftersom vi anser att detta inte skulle vara användbart [...] Men om Israel startar ett, kommer vi att svara - och det kommer att bli stora förluster på båda sidor". Det sa Naim Qassem, biträdande chef för den Iranstödda milisgruppen Hizbollah i ett tal i Beirut på lördagen.

Hizbollah och Israel har frekvent utbytt eld den senaste tiden. Det gränsöverskridande våldet sedan början av oktober har dödat 623 människor i Libanon varav minst 142 civila, enligt en rapport från AFP.

På den israeliska sidan, inklusive på de annekterade Golanhöjderna, har myndigheterna uppgett att minst 24 soldater och 26 civila dödats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet