Kvinna med lång, blont hår klädd i en leopardmönstrad blus och svart blazer, står i förgrunden mot en oskarp bakgrund av färgade kulor i olika storlekar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Barncancerfondens expert Kerstin Sollerbrant om hur människor lockas att betala för oseriösa och verkningslösa cancerbehandlingar. Foto: Barncancerfonden/Johan Artursson

Barncancerfonden om icke godkända cancerläkemedel: ”Ökad oro för oseriösa behandlingar”

Publicerad

Oron för oseriösa cancerbehandlingar växer inom EU. Men fenomenet i sig är svårt att komma åt, säger Kerstin Sollerbrant expert på Barncancerfonden.

SVT har berättat om Eva i Kalmar som samlade ihop 350 000 kronor för en alternativ cancerbehandling på Arcadiakliniken i Tyskland. Eva dog kort efter behandlingen, men hennes anhöriga är fortfarande glada att hon fick möjligheten.

Kliniken som Eva behandlades på är omstridd, då de använder metoder som saknar tillräckligt vetenskapligt stöd.

– Jag tycker det ser väldigt oseriöst ut. Men de som jobbar där verkar väldigt övertygade om att det hjälper, säger Kerstin Sollerbrant, expert på Barncancerfonden.

Sjukhusmiljö med en person som visar ett fredstecken och har elektroder anslutna, samt en ram med en porträttbild av samma person placerad på en bordsyta med blommor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva samlade ihop 350 000 kronor för att bekosta sin cancerbehandling i Tyskland. I tre veckor stannade hon kvar på kliniken. Bara veckor efter hemkomsten gick Eva bort. Foto: Privat och SVT

Internationell uppmärksamhet

Kerstin Sollerbrant är också ledamot i europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för avancerade terapier, och där finns en ökad oro för oseriösa kliniker som lockar med läkemedel eller behandlingar mot cancer som saknar vetenskaplig evidens.

Men om fenomenet i sig ökar vet ingen.

– Det finns ingen statistik, säger hon.

Men uppmärksamheten kring branschen ökar internationellt – hon nämner bolaget Immucura, som nyligen granskats av journalister i Europa.

Precis som Arcadiakliniken behandlar de cancer genom metoder som sägs stärka immunförsvaret, men saknar evidens för att metoden fungerar.

På sin hemsida ger Immucura även instruktioner för hur patienter kan starta egna internetinsamlingar för att finansiera behandlingen.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en man med en vit skjorta som gestikulerar medan han pratar. Den högra sidan visar en person som ligger på en behandlingsbänk täckt med en metallisk filt, med en apparat ansluten som förmodligen används för medicinsk behandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora företag med miljardintressen hindrar nya, innovativa cancerbehandlingar från att undersökas, säger Henning Saupe, grundare till Arcadiakliniken. Där använder man behandlingar som inte är evidensbaserade på cancerpatienter. Foto: SVT och privat

Dödssjuka barn flög till Mexiko

Ett annat exempel är en klinik i Mexiko som för några år sedan lockade till sig barn med hjärntumörer, som fick verkningslösa behandlingar för stora summor pengar.

– De här oseriösa företagen arbetar ofta över landsgränser, och det är väldigt svårt att komma åt dem.

Hur ska man tänka då om man funderar på en sådan här behandling?

– Att ställa bra frågor. Hur är läkemedlet producerat? Är det godkänt? Ingår det i en klinisk studie? Det viktigaste är nog att prata med sin behandlande läkare, kan detta ge resultat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.