Foto: SVT

Barnmorskorna kräver 5000 kronor mer inför sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver barnmorskorna på BB/förlossningen på Växjö lasarett 5000 kronor i löneförhöjning. Dessutom samma rejäla ersättning för extrapass som personalen på akuten fick förra sommaren. Kraven kommer samtidigt som Region Kronoberg har stora problem att bemanna sommarens kärnverksamhet.

Se inslaget med barnmorskorna här

Förra sommaren klarade Region Kronoberg av att bemanna sommaren med hjälp av hyrpersonal och ersättning för extrapass till ordinarie personal.

Krisen på BB i Växjö

På akutkliniken handlade det om 5000 till 8000 kronor per pass. Just den ersättningen kunde jämföras med vad regionen betalade för ett pass med en hyrsjuksköterska.

I år är personalsituationen ännu värre. Annika Hull Laine, centrumchef i Region Kronoberg, slog för ett tag sedan larm till regeringen om att patientsäkerheten är hotad inför sommaren och att personalbristen innebär en samhällsfara.

Fler i utbildning

Barnmorskorna på BB/förlossningen på Växjö lasarett vill nu se ett slut på problemet med för lite personal. De menar att framför allt en rejäl löneförhöjning på sikt löser problemet och gör att barnmorskor slutar fly verksamheten och att även fler utbildar sig till yrket.

5000 kronor mer per månad i grundlön redan från den första juni är deras krav.  Och de vill ha samma generösa ersättning för extrapassen som akutkliniken hade förra sommaren. Går regionen inte med på deras krav tar de inga extrapass i sommar.

Utspelet gör de 40-talet barnmorskorna på egen hand, vid sidan av fackförbunden.

– Vi är inte nöjda med den lönerevisionen som varit. Vi tycker att för att få en långsiktig lösning måste man verkligen se över lönerna nu, säger en av barnmorskorna Elin Ask.

Tuff situation

Arbetsmiljön för barnmorskorna är ansträngd året runt. Många vakanser och mycket hyrpersonal gör att den ordinarie personalen sedan flera år drar ett tungt lass. Och extra tungt är det på sommaren. Dessutom har antalet födslar ökat.

Annika Hull Laine som är centrumchef  för kvinnokliniken, kirurgi och barnverksamheten vill inte kommentera kraven.

– Specialistsjuksköterskorna är inte nöjda med lönerevisonen, det har jag förstått, säger Annika Hull Laine.

– Hela situationen med bemanningen i sommar är utmanande och bekymmersam. Vi jobbar dygnet runt med att lösa det här, säger Annika Hull Laine, centrumchef för bland annat kvinnokliniken.

Bonussystem

Anna Fransson (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Region Kronoberg vill inte kommentera lönekravet i media.

– Vi har gjort massiva åtgärder med bättre ersättning för de som arbetar i dygnet runt-verksamheten. Bonussystem av olika slag och vi satsar på fler medarbetare på avdelningarna för att underlätta, säger Anna Fransson (S).

– På ett helår satsar vi 50 till 60 miljoner kronor på de här förbättringarna för att fler ska vilja arbeta hos oss, säger regionrådet.

Anna Fransson menar också att det erbjudande som kommit inför sommaren är mycket generöst.

Men barnmorskorna menar att bonussystem och andra ersättningar är något som snabbt kan försvinna. Det som gäller är en höjning av grundlönen, menar de.

– I dag har en barnmorska en ingångslön på 29.400 kronor och utbildningen är fyra och ett halvt år, säger barnmorskan Elin Ask.

Löneläget för en barnmorska

Enligt Vårdförbundets enkät som gjordes i augusti 2016 är medellönen för samtliga barnmorskor 34 300 kronor. Medellönen för barnmorskor i Kronobergs län är 33 400 kronor.

Med lön menas grundlön, inklusive fasta tillägg, men exklusive rörliga tillägg som OB eller jour.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet