• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hälso- och sjukhusdirektören: ”Det fanns en osäkerhet”

Publicerad

Iva-läkarna väntade på ett startskott för att utöka vården, men det dröjde flera veckor. Den som hade makten att ta ett sådant beslut är Johan Rosenqvist, hälso och sjukhusdirektör region Kalmar.

– Den stora lärdomen är att ha ett öppet sinne, att tänka det kan faktiskt bli annorlunda (än vad Folkhälsomyndigheten säger). Hur tänker vi då, säger han.

Det handlar om den tid när många iva-läkare fick signaler om att en pandemi hotade även Sverige, medan Folkhälsomyndigheten 2 mars bedömde risken för allmän spridning i Sverige som ”måttlig”.

– Vi väntade på ett startskott för att skala upp iva-platserna, men det kom inte där i slutet av februari, början av mars, säger iva-läkaren Johan Berkius i Västervik.

Vården – Val 2022

Först i mitten på mars kom Folkhälsomyndighetens prognos, baserad på sjukvården i Italien och Wuhan, som visade att iva-vården kunde bli svår att hantera. Den 19 mars fick Socialstyrelsen i uppdrag att stödja arbetet med att utöka antalet intensivvårdsplatser.

Först i slutet av mars utökades antalet iva-platser i Västervik.

”Hade varit fel”

Region Kalmar är huvudansvariga för sjukvården i länet.

– Jag ser mig som ytterst ansvarig för sjukhusvården i vårt län. Så det (startskottet) borde kommit från mig, säger sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Han har förståelse för läkarens kritik, samtidigt betonar han att man då var i en situation som var helt okänd för de flesta i svensk sjukvård.

– Det hade varit fel att gå emot Folkhälsomyndighetens bedömning, det fanns det inte tillräckligt med belägg för det då. Men det kan man naturligtvis diskutera.

Idag har vården i Region Kalmar två års erfarenhet av att hantera en pandemi och större möjligheter att själva hantera en framtidiga kris.

Hör Johan Rosenqvist berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet