Det handlar om den tid när många iva-läkare fick signaler om att en pandemi hotade även Sverige, medan Folkhälsomyndigheten 2 mars bedömde risken för allmän spridning i Sverige som ”måttlig”.
– Vi väntade på ett startskott för att skala upp iva-platserna, men det kom inte där i slutet av februari, början av mars, säger iva-läkaren Johan Berkius i Västervik.
Först i mitten på mars kom Folkhälsomyndighetens prognos, baserad på sjukvården i Italien och Wuhan, som visade att iva-vården kunde bli svår att hantera. Den 19 mars fick Socialstyrelsen i uppdrag att stödja arbetet med att utöka antalet intensivvårdsplatser.
Först i slutet av mars utökades antalet iva-platser i Västervik.
”Hade varit fel”
Region Kalmar är huvudansvariga för sjukvården i länet.
– Jag ser mig som ytterst ansvarig för sjukhusvården i vårt län. Så det (startskottet) borde kommit från mig, säger sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.
Han har förståelse för läkarens kritik, samtidigt betonar han att man då var i en situation som var helt okänd för de flesta i svensk sjukvård.
– Det hade varit fel att gå emot Folkhälsomyndighetens bedömning, det fanns det inte tillräckligt med belägg för det då. Men det kan man naturligtvis diskutera.
Idag har vården i Region Kalmar två års erfarenhet av att hantera en pandemi och större möjligheter att själva hantera en framtidiga kris.
Hör Johan Rosenqvist berätta mer i klippet ovan.