• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Iva-läkarna förberedde sig på det värsta – men fick inga direktiv

Publicerad

I månadsskiftet februari-mars 2020 kommer larmen från Italien till intensivvårdsläkarna i Sverige – förbered er på det värsta. Samtidigt som tusentals personer samlades för att se finalen i melodifestivalen, började läkarna på iva i Västervik anpassa vården på egen hand.

– Vi väntade på ett startskott för att skala upp iva-platserna, men det kom inte, säger läkaren Johan Berkius.

Ett drygt år senare frågar coronakommissionen landets iva-avdelningar vilka åtgärder som gjordes när man insåg att corona kunde leda till ökad vårdbelastning i Sverige. I svaret från Västervik, som SVT:s Uppdrag granskning tagit del av, beskrivs frustrationen:

Vården – Val 2022

”Tyvärr inte så mycket, vår sjukhusledning lyssnade på smittskyddsläkaren som lyssnade på FHM och de förnekade ju länge att det var en pandemi”.

– Det är såklart tillyxat. Men vi väntade på ett startskott utanför sjukhuset i Västervik och frågan är vem som skulle ta det. Idag lutar jag åt SKR.

”Förberedde dygnet runt”

I stället beskriver Johan Berkius att de anställda själva förberedde sig ”på det värsta” dygnet runt, redan i början av mars.

Den 19 mars fick Socialstyrelsen i uppdrag att stödja arbetet med att utöka antalet intensivvårdsplatser. Veckan efter kom beskedet att skala upp även i Västervik. På en och en halv vecka gick de från fem till tolv platser.

Den första covidpatienten lades in först i mitten på april.

Vilken betydelse hade det att ni fick den tiden, att första patienten kom så pass sent?

– Det var otroligt skönt, säger verksamhetschefen Suzanne Axelsson.

Statlig styrning långt bort

Sjukhuset i Västervik är inte ensamma om sin upplevelse: I coronakommissionens rapport om iva-vården skriver utredaren Bengt Gerdin:

”Många delar av den svenska iva-vården uppfattade såväl regional som statlig styrning som något efemärt, något som kanske fanns, men långt bort. Detta perspektiv var mer påtagligt för de mindre avdelningarna på länsdelssjukhusen”.

I slutändan blev bara ett dussin patienter inlagda på iva i Västervik. Men det finns en lärdom till nästa kris, enligt Johan Berkuis.

Hör sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist om kritiken i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet