En person står på en parkering med bilar i bakgrunden, medan en karta över Sverige visas intill. Kartan markerar olika platser med ”P” som indikerar parkeringsmöjligheter. Grönskande skog syns i bakgrunden och det är en solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter reder ut hur de nya, hårdare EU-kraven på laddplatser kommer att märkas på svenska parkeringar – i klippet. Foto: SVT

Hur många fler laddare kan det bli? – Här är nya kraven på svenska parkeringar

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 januari 2025 ställs krav på att parkeringar med fler än 20 p-platser ska ha elbilsladdare. Vilka parkeringar berörs? Och blir det jättemånga fler laddplatser i Sverige nu?

SVT:s reporter reder ut hur de nya hårdare EU-kraven på laddplatser kommer att märkas på svenska parkeringar – i klippet.

Det finns sedan 2021 krav på att alla nybyggda parkeringar och alla nya bostadshus med tillhörande parkering ska ha så kallad ledningsinfrastruktur – det vill säga att man ska ha dragit kablar som kan strömförsörja ett visst antal laddpunkter, beroende på storlek på parkeringen.

Men från och med årsskiftet 2025 så gäller kraven på laddinfrastruktur, och faktiska laddpunkter, också för befintliga parkeringar som hör till så kallade ”lokalbyggnader”. Det kan vara en skola, en idrottshall, ett köpcentrum eller en stor arbetsplats – och handlar om lejonparten av Sveriges alla större parkeringar.

Ändringarna i Plan- och bygglagen är en direkt följd av 2018 års EU-direktiv om energieffektivisering av byggnader.

Här är nya kravet på laddstolpar

  • Kraven om laddstolpe ska vara uppfyllda senast den 1 januari 2025. De retroaktiva kraven innebär följande:
  • Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon.
  • För ouppvärmda byggnader och för bostadshus ställs inga retroaktiva krav. Detsamma gäller byggnader avsedda för totalförsvaret.
  • För företag, bostadsrättsföreningar eller andra organisationer kan det finnas möjlighet att få bidrag via Naturvårdsverket.

Källa: Boverket

En person står i en parkeringsplats omgiven av flera bilar av olika modeller och färger. Bakgrunden består av grönska och träd under en klar himmel. Personen är klädd i en mörk kavaj och byxor, med ränder i tröjan, och har på sig vita sneakers.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kalmar kommun vet man inte vad slutnotan för att dra el till alla större parkeringar kommer att landa på – men klart är att pengarna som hittills budgeterats inte kommer att räcka. Hör mer i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.