I förra veckan beslutade Skolinspektionen att Thoren Business School i Växjö måste stängas senast 31 juli i år.
Johanna Tuwezén kom till skolan som nyutexaminerad samhällskunskap- och religionslärare höstterminen 2023. Hon upptäckte ganska snabbt att några av de kurser som hon skulle undervisa i var schemalagda på få lektioner.
– Jag flaggade tidigt för det och frågade hur jag skulle hinna, och hur eleverna skulle hinna kunna lära sig? Jag påpekade det här flera gånger.
Påpekades redan 2023
Redan under vårvintern 2023 fick skolan skarp kritik på grund av att det saknades undervisningstid för elever på samtliga program.
Skolan uppgav då att de avsåg att förlänga kurser så att eleverna kunde ta igen missad tid. Men när Skolinspektionen återkom i september, upptäckte de att elevernas scheman inte innehöll den beslutade tiden. I flera fall saknades mer än hälften av timmarna.
– Det har ju varit tydligt att det här är ett problem. Det kan inte komma som en överraskning, säger Johanna Tuwezén.
I en av Johannas kurser hade skolan beslutat att elever i årskurs tre skulle få 80 timmars undervisning under hösten – i verkligheten innehöll schemat bara 39 timmar.
– Det skapar en stor problematik i att det blir mindre tid att repetera, att stanna upp och fördjupa och garantera att alla elever är med.
”En resursskola utan resurser”
Efter kritiken från Skolinspektionen, som också gällde att skolan brast i rutinerna för att upptäcka elever i behov av särskilt stöd, anställdes en specialpedagog. Men Johanna menar att det inte var tillräckligt för att täcka behoven.
– Det hade behövts mer resurser på flera plan. Det räcker inte med en specialpedagog.
Hur skulle du sammanfatta Thoren Business School?
– Jag skulle beskriva det som en resursskola utan resurser. Jag är glad att den stänger och jag hoppas att eleverna kommer till riktiga skolor.
SVT har sökt Thorengruppens vd, som avböjt intervju, men lovat att återkomma med skriftligt svar på våra frågor.