Tre personer går nerför trappan från en skolbyggnad. I bakgrunden syns entrén till byggnaden med stora fönster och dörrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilde Palm, My Janhall och Eira Isokosky Bohnsack är snart färdiga lärare – hör dem om utbildningens tapp i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Lärarstudenterna om tappet: ”Prata om fördelarna med att vara lärare”

Publicerad

Varför vill allt färre bli lärare? Vi besökte tre lärarstudenter som gör praktik på Väckelsångskolan utanför Tingsryd för att få svar.

Följ med till skolan och hör studenternas svar i klippet.

– Prata om fördelarna med att vara lärare, säger lärarstudenten Eira Isokosky Bohnsack.

Allt färre vill bli lärare

”Kan göra skillnad på riktigt”

Intresset för att utbilda sig till lärare har sjunkit kraftigt de senaste åren – trots satsningar på att höja lärarlönerna och yrkets status. Hälften så många har sökt Linnéuniversitetets grundlärarutbildningar i år, jämfört med hösten 2015.

En orsak är att det pratas för lite om de positiva aspekterna av att vara lärare, tror de studenter som SVT Småland pratar med.

– Som lärare kan man göra skillnad på riktigt, säger My Janhall.

En intervju äger rum i ett klassrum med skrivbord och hyllor i bakgrunden. En person, som håller en mikrofon, ställer frågor till en annan person som står framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt grundlärarutbildningens ledare, Tor Ahlbäck, har Linnéuniversitetet inte noggrant studerat vad tappet beror på. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet