Christoffer Oloffson, biträdande lokalpolisområdeschef Södertälje, intervjuas utanför polishuset om att hundratals unga kopplas till kriminella nätverk i kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomsbrottsligheten i Södertälje har nått ”alarmerande nivåer”, säger Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef Södertälje. Foto: Amanda Svensson / SVT

Polisen: Hundratals unga kopplas till gängkriminalitet i Södertälje

Publicerad

Polisen kopplar över 200 unga i Södertälje till kriminalitet och organiserad brottslighet. Enligt polisen kan unga snabbt dras in i grov kriminalitet, ofta via sociala medier.

– Det kommer även unga som är okända för oss, från hela landet, som dras in i kriminalitet, säger Kristoffer Olofsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Södertälje.

Under onsdagskvällen sköts och skadades en person i Södertälje. En misstänkt gärningsman sitter anhållen.

Det är en i raden av våldsdåd i Södertälje senaste veckorna. Om onsdagskvällens händelser har någon koppling till tidigare våldsdåd i Södertälje, eller andra skjutningar i Stockholms län under onsdagskvällen, menar polisen är för tidigt att säga.

Kriminella nätverken i Södertälje

Kartlagt kriminella – hälften är under 21 år

I flera av sommarens våldsdåd har brottsoffer såväl som misstänkta gärningspersoner varit unga personer.

Polisen i Södertälje har i flera år kartlagt cirka 400 individer, som på något sätt kopplas till gängkriminaliteten i Södertälje. I den kartläggningen är ungefär hälften under 21 år.

Kristoffer Olofsson på Södertäljepolisen säger att det även finns barn under 15 år, som utnyttjas av äldre gängkriminella till att begå brott.

– Det är inga gängmedlemmar. Det är bara för oss okända barn som får betalt för att begå våldsbrott, säger han Kristoffer Olofsson.

En del av dessa unga individer, som för polisen tidigare varit okända, kommer från andra delar av landet. De dras in i den kriminella världen genom bland annat digitala kanaler.

– Rekryteringen sker hemma i pojk- och flickrummen, via telefonen.

”Stor samhällsutmaning”

Trots införandet av säkerhetszon tidigare i sommar för att minska våldet, kvarstår utmaningen med att hantera den digitala rekryteringen.

– Säkerhetszonen i sig löser inte själva problematiken med våldet, men vi bedömer att vi har samma polisiära förmåga att arbeta med i nuläget utan zonerna, säger Olofsson.

I videon nedan berättar några unga i Södertälje om sina tankar om den senaste tidens våldsdåd.

Fadi, 12 och David, 13 står framför Bårsta IP i Södertälje och blir intervjuade av Svt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fadi, 12 och David, 13 säger att vissa känner sig rädda efter de ökade våldet i Södertälje. Foto: Simon Lundvall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet