Jordana Athanasiadou från Ungas juridik förklarar hur man reklamerar en trasig vara för Sergi, 14 år, från Husby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordana Athanasiadou från Ungas juridik förklarar hur man reklamerar en trasig vara för Sergi, 14 år, från Husby. Foto: Emanuel Silva/SVT

De vill öka tilltron till rättsväsendet – hjälper unga fatta lagen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Ungas juridik startades av fyra juriststudenter som vill att fler unga ska förstå juridiken och använda den i vardagen.

– Vi vill dra vårt strå till stacken och se till att våra unga känner sig som en del av samhället, säger Jordana Athanasiadou, en av grundarna.

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, som bygger på svar från personer mellan 16-84 år, hade 50 procent av Järvaborna ett ganska eller mycket stort förtroende för rättsväsendet som helhet under 2022. Fem år tidigare var samma siffra 42 procent.

– En av våra hjärtefrågor är att unga får större förtroende för rättsväsendet. I förlängningen kommer de bli vuxna människor i vårt samhälle, säger Jordana Athanasiadou.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Vill rusta de unga för framtiden

Jordana Athanasiadou säger att de startade Ungas juridik eftersom att de upplevde att lagen kan vara svår att förstå för en ungdom. De erbjuder föreläsningar i skolor, och i andra verksamheter för unga, där de pratar om exempelvis arbetsrätt, köpfrågor eller brott och straff.

– Vi hoppas att kunskaperna ger unga ett större självförtroende när de hamnar i olika situationer i sin vardag, till exempel vid en första anställning, säger Jordana Athanasiadou.

Själv uppvuxen i Järva

Hon och hennes kollegor erbjuder föreläsningar runtom i hela Stockholm, men för Jordana Athanasiadou känns det viktigt att ge tillbaka till just området som hon har växt upp i.

– Jag har suttit bakom samma skolbänk och vet hur svårt det kan vara att vara en ungdom i ett utsatt område, säger Jordana Athanasiadou.

Hör när Jordana Athanasiadou pratar med 14-åriga Sergi Kochogura från Husby om att polisen gett tillstånd vid koranbränning, och vad man kan göra när något man köpt är trasigt, i klippet ovan.

Järva anamma

Journalistik är ofta problemorienterad och berättar om hemskheter och elände. Journalister har i uppdrag att granska och belysa oegentligheter – men måste också belysa det ljusa i vardagen och framtiden.  

SVT har en redaktion i Järvaområdet sedan 2016, och finns – permanent – på Rinkebystråket för att göra nyanserad lokaljournalistik. 

Nu publicerar redaktionen en serie som riktar blicken mot lösningar. Den som bor och verkar i Rinkeby, Tensta, Husby, Hjulsta och Kista vet att det finns utmaningar, men också vilken stor företagsamhet och vilken kraft som finns i orten. Ett jävla anamma. Ett “Järva anamma”.

Scrolla ner för att se fler videor i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet