Vi har gått igenom alla 240 återkallelser av taxiförartillstånd som Transportstyrelsen beslutat om under 2023 till och med augusti.
I åtminstone 14 av fallen har brottet begåtts i samband med yrkesutövningen, det vill säga under en körning.
Kan fortsätta köra
Kartläggningen visar också att det i genomsnitt tagit omkring två månader mellan fällande dom och återkallelse, vilket innebär att männen under en viss tid har kunnat fortsätta köra taxi lagligt. I ett fall tog det mer än 3 år innan legitimationen drogs in.
– Vi kan återkalla en legitimation tills vidare i avvaktan på ett slutligt avgörande. För att kunna göra det behöver vi få information från polis eller åklagare. Den informationen har vi efterfrågat i många år, men vi får den inte alls i den uträckning som vi vill och har rätt till, skriver Henrik Julin, sektionschef på Transportstyrelsen, i ett mejl till SVT.
Hur ser du på Transportstyrelsens ansvar i detta med tanke på att ni ska sköta tillsynen?
– Vår tillsyn bygger på att polisen och åklagarna ger oss den informationen de har.
Återkallelse av taxiförarlegitimation
För att få arbeta som taxiförare krävs en taxiförarlegitimation. Transportstyrelsen kan återkalla tillstånd om föraren har en sjukdom, har begått brott eller om det förekommer andra missförhållanden.
Enligt regelverket bör sexualbrott leda till att en förare blir av med sin legitimation även om brottet i sig varit av lindrig karaktär.
Transportstyrelsen ser allvarligt på just sexualbrott då en taxiförare har ansvar för andra människor i behov av att känna sig trygga.
Legitimationen återkallas under lägst tre och högst fem år.
SVT har gått igenom alla 240 återkallelser av taxiförartillstånd som Transportstyrelsen beslutat om under 2023 till och med augusti och sett att 36 av besluten beror på att föraren begått sexualbrott.
I begreppet har vi inkluderat sexuellt ofredande, sexuellt övergrepp, våldtäkt, barnpornografibrott, köp av sexuell tjänst och utnyttjande av barn för sexuell posering.
Källa: Transportstyrelsen