En ung person och en vuxen står tillsammans utomhus, med träd och en byggnad i bakgrunden. Den unga personen bär en grå tröja med en jacka över. Den vuxna personen har en svart kappa och en röd halsduk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På årsdagen går Leon, 14, och mormor Anita till minnesplatsen på Erstaberget: ”Det är en viktig plats för vår familj”. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Leons mormor överlevde Estonia: ”Sorgligt att hon gått igenom lidande”

Publicerad

Den 28 september 1994 kom nyheten: Estonia hade sjunkit under natten. Många av passagerarna var svenskar och en av dem var Anita Persson Flygare. Även om Leon inte var född då har han alltid vetat vad mormor Anita gick igenom.

– Det är inte så många i min ålder som vet om det. De blir chockade, säger 14-åriga Leon Samuelsson till Lilla Aktuellt.

Det stora fartyget var på väg från Tallinn i Estland till Stockholm när det sjönk – på bara en timme. Av de nästan tusen ombord dog 852 personer. Över 500 av dem var svenskar. Men 137 personer överlevde. Anita Persson Flygare är en av dem.

Följ med Leon och mormor Anita till minnesplatsen på Erstaberget och hör hur de påverkats av händelsen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Estoniakatastrofen

Mer i ämnet