Sen 2019 har Botkyrka kyrka, med rötter från 1100-talet, rustats upp i olika omgångar. Först fick utsidan sig ett lyft med nytt tak och restaurering av fasad och fönster. Sedan var det dags för insidan där det skulle läggas golvvärme och tillgänglighetsanpassas.
– En praktisk skillnad är att man kommer höra bättre. Vi har haft döva ytor i kyrkorummet så det har varit svårt, särskilt för äldre, att höra ibland. Nu har vi bättre ljud, ljus och vi har ordnat så att man kan komma upp i koret med rullator eller rullstol när man tar avsked vid kistan, säger Beatrice Lönnqvist.
”Får inte göra någonting egentligen”
En svårighet under upprustningen har varit att kyrkan är kulturminnesmärkt och därför är det länsstyrelsen som bestämmer vad som får göras.
– Vi ser ju till praktikaliteter och att man ska kunna vistas i kyrkan medan länsstyrelsen ser till kulturarv och att bevara det gamla på ett värdigt sätt. De krockarna är inte helt enkla. Vi får inte göra någonting egentligen.
Kyrkan ville till exempel ha en stor barnhörna men det hade inneburit att de skulle behöva ta bort kyrkbänkar vilket de inte fick. Däremot fick de lov att öppna korfönstret som varit igenmurat i nästan hundra år.
Flera fynd under arbetets gång
Under arbetets gång har flera historiska fynd gjorts: En dold runsten under trappsteget in till kyrkan, ett gammalt bokbeslag föreställandes Sankt Botvid och en tidigare okänd gravkammare med kvarlevor från en adelsfamilj.
Nu är upprustningen i sitt slutskede och på påskdagen återinvigs kyrkan. Men det är bara en liten tjuvstart. Efter påskdagen väntar det sista finliret innan kyrkan öppnar igen i juni.
– Det ska bli jätteroligt att ha den första vigseln och första dopgudstjänsten, säger kyrkoherde Beatrice.