Acra är en behandling som syftar till att nå en mer hälsosam livsstil utan kriminalitet och droger. Just nu testas den på ungdomar som är placerade inom Statens institutionsstyrelse, Sis, genom ett forskningsprojekt vid Karolinska institutet.
– Institutionsvården är en lite klurig miljö att bedriva forskning i. Säkerheten är högt prioriterad och ungdomar flyttar runt mycket mellan HVB, Sis och familjehem, så att följa dem kan vara svårt. Men det är otroligt viktigt, säger Ida Mälarstig som är specialist i psykologisk behandling vid Karolinska institutet och projektledare för Acra på Sis.
”Uppfattas som hjälpsam”
En gång i veckan under 12–14 sessioner får ungdomen träna på olika saker utifrån mål som satts upp tillsammans med sin behandlare. Studien har pågått sen 2021 och nu har preliminära resultat från piloten kommit.
– Behandlingen uppfattas som hjälpsam både av behandlare och ungdomar. Ungdomen får lättare att hantera och förhålla sig till sina tankar och känslor, säger Ida Mälarstig.
SVT var med när de preliminära resultaten presenterades för personal på Sis Ljungbacken. Hör mer om effekterna i videon längst upp.
Följs upp i brottsregister
70 procent av de som erbjöds behandling i piloten tackade ja och totalt deltog 42 tvångsvårdade ungdomar. Nu ska en mer storskalig studie göras, där 220 ungdomar kommer att lottas till att få antingen Acra eller en annan behandling.
– Vi vill se om Acra fungerar för den vanliga ungdomen på Sis, så att det inte bara blir den allra mest motiverade eller har allra enklast för sig.
Efter behandlingen görs uppföljningar vid tre, sex och tolv månader där ungdomen får svara på frågor om hur det har gått. Upp till ett och ett halvt efter undersöks också nationella register för att se om brottsligheten har minskat.
Här har ungdomarna behandlats
Sis Johannisberg, Kalix: 5 ungdomar
Sis Bärby, Uppsala: 4 ungdomar
Sis Sundbo, Fagersta: 10 ungdomar
Sis Fagared, Lindome: 11 ungdomar
Sis Ljungbacken, Uddevalla: 29 ungdomar
Sis Bergsmansgården, Örebro: 3 ungdomar
ACRA
A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) är en manualbaserad metod för behandling av skadligt bruk eller beroende hos ungdomar, utvecklad utifrån metoden CRA (Community Reinforcement Approach).
CRA utvecklades i USA på 1970-talet och är en metod för behandling av skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika. Metoden bygger i huvudsak på inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi.
Metoden manualiserades på 90-talet och har sedan utvecklats till flera andra metoder, även dessa med inslag av motiverande samtal (MI). Bland annat finns metoderna A-CRA för ungdomar och unga vuxna, CRAFT för närstående och ACC för eftervård av ungdomar och unga vuxna.
Källa: Socialstyrelsen