Lisa Lidström är psykolog och specialist i beroendepsykologi och arbetar på Sis ungdomshem Ljungbacken i Uddevalla. Hon är en av dem som behandlar och handleder i metoden Acra, inom ramen för forskningsprojektet vid Karolinska institutet.
– Jag jobbar tillsammans med ungdomarna och tar fram mål utifrån vad ungdomen vill. Sen bryter vi ner det till olika delmål och steg som går att ta under behandlingen, säger Lisa Lidström.
24 av de 42 ungdomar som deltog i pilotprojektet bodde på Sis Ljungbacken, och efter det har en handfull till behandlats där.
”Kompatibel med våra riktlinjer”
Behandlingen ges till personer i åldern 16-21 men de flesta som fått den är mellan 16 och 17 år. Fördelen med just Acra på Sis tycker Lisa Lidström är att det finns goda förutsättningar att fullfölja en behandling, eftersom både ungdomen och behandlaren hela tiden är på plats.
– Jag tycker att det är en behandling som är väldigt kompatibel med våra riktlinjer; att vi ska jobba mot en livsstilsförändring och ge ungdomarna bättre förutsättningar för ett liv utan droger och kriminalitet.
Hör henne berätta om behandlingens effekter på ungdomarna i videon.
A-CRA
A-CRA (Adolescent Community Reinforcement Approach) är en manualbaserad metod för behandling av skadligt bruk eller beroende hos ungdomar, utvecklad utifrån metoden CRA (Community Reinforcement Approach).
CRA utvecklades i USA på 1970-talet och är en metod för behandling av skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika. Metoden bygger i huvudsak på inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi.
Metoden manualiserades på 90-talet och har sedan utvecklats till flera andra metoder, även dessa med inslag av motiverande samtal (MI). Bland annat finns metoderna A-CRA för ungdomar och unga vuxna, CRAFT för närstående och ACC för eftervård av ungdomar och unga vuxna.
Källa: Socialstyrelsen