På Medicinsk Museion i Köpenhamn finns en hel vägg med siamesiska tvillingpar. Foto: SVT

Internationell kritik mot bortgallringen på Naturhistoriska

Uppdaterad
Publicerad

På Naturhistoriska museet i Göteborg plockade man nyss bort mänskliga kvarlevor. I Köpenhamn gör man precis tvärtom.

– Vår utställning som visar upp hela kroppen, allt från celler till hela foster, har tagits emot väldigt positivt, säger Thomas Söderqvist som är emeritus professor i medicinhistoria och tidigare chef på Medicinsk Museion.

Det första som möter besökaren på medicinska museet i den danska huvudstaden är en hel livmoder med en bebis i. Konserverad sedan lång tid tillbaka. Nu ingår den tillsammans med många andra mänskliga kvarlevor i den fasta utställningen ”Den insamlade människan” som utgör huvuddelen av museet sedan 2015.

– Vi visar så många andra saker från den medicinska forskningen genom historien och det här är en viktig del av historien. Det ville vi naturligtvis visa upp. De etiska överväganden vi gjorde var att det skedde på ett respektfullt sätt, säger Thomas Söderqvist när han guidar hemtamt runt mellan montrarna.

Naturhistoriska riksmuseet

Kritisk till Västarvets beslut

Han var chef på det danska medicinska museet när utställningen invigdes 2015 och är stolt över vad som visas upp. Allt ska spegla hur människan är uppbygd och den medicinska utvecklingen. Thomas Söderqvist är mycket kritisk till Västarvets beslut att gallra ut mänskliga kvarlevor från Naturhistoriska museet i Göteborg.

– Jag tror inte att jag stött på något museum, någonstans i världen, som har velat göra det som man verkar göra i Göteborg nu.

Men kan du inte förstå den etiska debatten?

– Jag förstår vad debatten går ut på och jag hör förvaltningspersonalens argumentation, men jag delar den inte. Jag tycker att det är ett fullständigt absurt beslut att vilja censurera historien.

Hel vägg med siamesiska tvillingar

I Göteborg pågår just nu dokumentation och bedömning av de 87 skelettdelar och anatomiska preparat som plockats bort. Där bland annat det siamesiska tvillingparet ingår. På medicinska museet i Köpenhamn finns en hel vägg med siamesiska tvillingpar.

– Detta är en del av vår historia, säger Thomas Söderqvist, samtidigt som han berättar några av tvillingarnas historia för en gymnasieklass som just kommit till museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naturhistoriska riksmuseet

Mer i ämnet