Ogiltig mordrättegång börjar om idag

Uppdaterad
Publicerad

När en nämndeman i mordrättegången mot en 52-årig affärsman twittrade från rättegången krävde Hovrätten att allt skulle tas om.

Den 52-årige affärsmannen dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin hustru. På måndagen börjar fallet om i tingsrätten, vilket Hovrätten kräver på grund av jäv.

Dödad med flera knivstick

I mars 2003 hittades affärsmannens 31-åriga hustru död i en grannes lägenhet i Högsbo i Göteborg. Hon var dödad med flera knivstick. Samma granne hittades mördad och nergrävd under balkongen.

Mordet på Veronica Lin

Den 52-årige kinesiske affärsmannen var efterlyst i många år och efter att han till slut dömts så ogiltigförklarades domen eftersom en nämndeman fotograferat och filmat vid en syn på brottsplatsen. Material som han sedan lade ut på Twitter.

Tog ställning mot den misstänkte

Nämndemannen anses jävig eftersom han också skrev sina åsikter om fallet och var tydligt tveksam mot den misstänkte.

Friades för ena mordet

Det mannen tidigare dömts för är anstiftan till mord på sin fru. Efter en över 20 dagar lång rättegång ansågs det bevisat att han fått en eller flera gärningsmän att utföra mordet. Däremot dömdes han inte för att ha legat bakom mordet på grannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Veronica Lin

Mer i ämnet