En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar två personer som står rygg mot rygg i mörkret, klädda i svarta jackor, med stadsljus i bakgrunden. Den högra sektionen visar en Emie Roos, socialtjänsthandläggare, med en ljus mössa och rödbrunt hår, som står mot en ljus, grå vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialtjänsthandläggaren Emmie Roos berätta om orostecknen att se upp med. Foto: SVT

Orostecknen att se upp med: Då är ditt barn på väg in i kriminalitet

Publicerad

Nya kläder, många swishar med stora summor pengar eller en helt ny umgängeskrets – det kan vara tecken på att ditt barn är på väg in i kriminalitet, enligt Emmie Roos, handläggare på socialtjänsten på Hisingen i Göteborg.

– Det är för mig väldigt, väldigt stora orostecken, säger hon.

Som förälder finns flera tecken att vara uppmärksam på och ofta handlar det om att barnet får ett förändrat beteende – antingen kring sin mobiltelefon eller sitt sociala umgänge.

– Det är tecken på att något inte står rätt till.

Barn och unga i kriminella gäng

För att ta reda på om oron kring sitt barn är befogad eller inte är det enligt Emmie Roos ett bra första steg att prata med sitt barn.

– Jag tycker att man ska våga ta i de svåra frågorna, säger hon och fortsätter:

– Hellre att man har en ungdom som är lite arg på en, än att man har en ungdom som hamnar i gängkriminalitet.

”Ett föräldraansvar”

Samtidigt menar hon att det är viktigt att ha insyn i sitt barns bankkonto, för att hålla koll på om stora uttag eller överföringar görs.

– Det tycker jag faktiskt är ett föräldraansvar.

Men ett ensamt tecken behöver inte vara likställt med kriminalitet.

– Självklart inte, men sammantaget, med flera tecken, blir det oftast det.

En person står med en diffus bakgrund och händerna utsträckta, omgiven av pratbubblor som innehåller olika frågor och kommentarer, inklusive skämt och förslag. Pratbubblorna ger en känsla av en informell diskussion eller chatt mellan personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ofta använder kriminella grupperingar slangord när de kommunicerar med varandra. Men vad betyder egentligen orden? Starta klippet för att få en förklaring. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet