När Ian Joseph lämnade Trinidad och Tobago i Karibien för två år sedan var det för att skapa ett nytt och tryggt liv i Sverige. Men med det stora varslet som Northvolt lagt på 1 600 personer känns framtiden skakig.
Om Ian Ioseph sägs upp har han tre månader på sig att hitta ett nytt jobb. Annars måste han till hemlandet för att söka nytt arbetstillstånd i Sverige.
– Jag försöker tänka positivt. Men med nedskärningarna är det riktigt tufft, säger han.
Migrationsverket har kontaktat Northvolt eftersom de har så många arbetstagare från tredjeland med arbetstillstånd.
– Vi kraftsamlar i en nära dialog med Northvolt för att stödja i den juridiska processen och informera kring lagar. Men det är de som har huvudansvaret att sköta information till arbetarna, säger Ulrika Ekebjär, tillförordnad biträdande regiondirektör.
Hur många från tredje land som kan drabbas är oklart eftersom förhandlingar efter varslen inte har genomförts. De har ofta kvalificerade yrken som processtekniker, ingenjörer och kemister.
Senaste nytt om krisen på Northvolt
Köpsamtal om Northvolts industribatterier
Den krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt har förhandlat med stora industrikoncerner om en försäljning av bolagets verksamhet med inriktning på batterier till tung industri, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Redan i sin ansökan om konkursskydd enligt kapitel 11 i USA:s konkurslag, i en domstol i Texas i november, flaggade Northvolt för att man skulle försöka sälja enheten Northvolt Systems Industrial.
Det är oklart vad verksamheten är värd.
Siktet är inställt på en affär före årsskiftet eller lägga ned verksamheten om det inte går, rapporterar Reuters med hänvisning till ett Northvoltdokument som byrån tagit del av.
Verksamheten ingår i Northvolt Systems, som är baserat i Polen. Bland kunderna finns gruvutrustningstillverkaren Epiroc och finländska Konecranes
Fokus på kärnverksamhet
- Vår strategiska översyn syftar till ett tydligare fokus på kärnverksamheten – storskalig produktion av battericeller – samt att sänka våra kostnader, skriver Matti Kataja presschef på Northvolt i ett mejl till SVT.
Northvolt hänvisar också att det står i linje med det de gick ut med i början av september - att de för samtal med olika intressenter och undersöker olika möjligheter för dotterbolaget Systems.
TT
Överblick
Bara fyra företag har sökt Region Västerbottens krisstöd – nu kan det göras om
Endast fyra företag har sökt regionens krisstöd för företag som drabbats efter Northvolts massuppsägningar. För att få in fler ansökningar öppnar nu regionen för att förändra stödet.
– Det skulle vara möjligt att nå ut till fler företag, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.
Förslaget: Gör Skellefteåregionen till ett tillväxtkluster för batteritillverkning
Under en presskonferens under tisdagen presenterade Länsstyrelsen, Region Västerbotten och Skellefteå kommun förslaget att göra Skellefteå och Västra Götalandsregionen till ett forsknings- och innovationskluster i världsklass för batteritillverkning, elektrifiering och fordonsindustri.
Parterna har skickat en skrivelse till regeringen. Vad exakt klustret skulle innebära är oklart, men kommundirektör Kristina Sundin Jonsson hoppas på nya arbetstillfällen.
Kommunalrådet Lorents Burman skriver i ett pressmeddelande: "Utvecklingen snedvrids på grund av att bland annat Kina bedriver en väldigt omfattande statlig stödpolitik som riskerar att hota Europas och Sveriges industriella bas. Genom att utnyttja den kunskap och de tillgångar som finns i Skellefteå och Västra Götaland kan Sverige ta en tydlig position inom framtidens elfordonsbransch och batteritillverkning."
Tyska staten tar över riskfyllt Northvoltlån
Tyska staten tar över ett obligationslån till Northvolt, som riskerar att bli en mångmiljardsmäll enligt Bloomberg.
I måndags kväll meddelade den tyska staten att man tar över ett obligationslån från KFW på mer än 600 miljoner euro (nästan 7 miljarder kronor) till Northvolt.
Obligationslånet – som kan konverteras till aktier – var en del av finansieringen av fabriksbygget i Tyskland.
Förbundslandet Schleswig-Holstein har garanterat omkring hälften av detta lån och kommer att ersätta den tyska staten för att man tar över den delen av skulden, rapporterar Bloomberg med hänvisning till en talesperson för den tyska regeringen.
TT
Ny vd för Northvolt i Skellefteå
Tysken Markus Dangelmaier har utsetts till ny vd för fabriken Northvolt Ett i Skellefteå, skriver Norran.
"Markus blir en nyckelspelare i vår strävan att få Northvolt Ett att nå sin fulla potential. Vi måste visa upp vår produktionskapacitet både när det gäller kvalitet och att kunna leverera produkter enligt tidsplan till våra kunder", säger Matthias Arleth, vice vd på Northvolt, i ett pressmeddelande.
Dangelmaier kommer närmast från elektronikföretaget TE Connectivity, där han haft huvudansvaret för tio fabriker.
Han tillträder sin tjänst den 2 januari nästa år.
TT
Vill att högutbildad Northvoltpersonal slipper försörjningskrav: ”Viktiga för den gröna omställningen”
Länsstyrelsen, Region Västerbotten och Skellefteå kommun har skickat in en gemensam skrivelse till regeringen. De vill att högutbildade som blivit av med jobbet på Northvolt ska få dispens från försörjningskravet, så att Västerbotten kan behålla den högutbildade arbetskraften.
– Det är viktigt för att vi ska klara kompetensförsörjningen i den gröna omställningen, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson.
Här skriver Andreas från Northvolt in sig som arbetslös i Skellefteå
Statens servicecenter i Skellefteå hade på fredagen dubblat arbetsstyrkan för att ta emot en anstormning av arbetslösa som varslats från batterifabriken i Skellefteå. Men bara en handfull dök upp på förmiddagen.
– Kanske folk har gett upp hoppet, säger arbetssökande Andreas Katsifarakis.
Northvolt i samtal med kinesiskt jättebolag
Enligt källor till DN har företrädare för Northvolt ingående diskussioner kinesiska jätten Catl som är världens största tillverkare av elbilsbatterier.
Busch om Northvoltkrisen: En europeisk angelägenhet
Näringsminister Ebba Busch (KD) har samtidigt just uttalat sig om att EU behöver stödja batteritillverkning i den egna regionen för att inte bli beroende av Kina.
– Vi har inte råd att vara så naiva som vi var med rysk gas, säger Busch till SVT.