För få flickor får diagnos för autism. Foto: Autism- och Aspbergerförbundet

Flickor med autism får diagnos senare än pojkar

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Autism- och Aspergerförbundet visar att flickor med autism får sin diagnos betydligt senare är pojkar.

– Det behövs redan i förskoleålder, får man inte en tidig diagnos så skapas beteenden som kan ställa till stora problem i framtiden, säger Carina Winsa, ordförande i Västerbotten.

Det är stor skillnad på när pojkar och flickor med autism får sin diagnos. Enligt statistik från Autism- och Aspergerförbundet får 17 procent av flickorna sin diagnos före fem års ålder – medan andelen hos pojkar är nästan dubbelt så stor. Siffrorna följer med åldern och vid elva års ålder är siffran för flickor 40 procent och pojkar 72 procent.

Ulla Adolfsson Foto: Autism- och Aspergerförbundet

– Att flickor med autism får sin diagnos mycket senare än pojkar är ett underbetyg. För att kunna delta i samhället på samma villkor som andra är det otroligt viktigt att alla barn med autism så tidigt som möjligt får rätt utformat stöd av exempelvis specialpedagoger, säger Ulla Adolfsson, ordförande för Autism- och Aspergerförbundet i ett pressmeddelande.

90 flickor i Västerbotten utan diagnos

Förbundet har gjort en enkät som visar att i Västerbottens län har två av tre flickor med autism inte fått sin diagnos vid tolv års ålder – vilket motsvarar att 90 flickor med autism i åldern två till elva år inte fått någon diagnos.

– Det behövs redan i förskoleålder, får man inte en tidig diagnos så skapas beteenden som kan ställa till stora problem i framtiden med hemmasittning, man klarar inte av att gå till skolan, säger Carina Winsa, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen i Västerbotten.

Hon fortsätter:

– Jag vill att det sätts in mycket mer resurser, de behöver gå till BUP och till skolor och specialpedagoger så att man tidigt kan se diagnosen och sätta in rätt insatser.

Förskolepersonal kan spela en stor roll för att se tecken på autism hos små barn. En avhandling från Karolinska institutet visar att när förskolepersonal får handledning kring autism, utvecklas 30 procent av barnen med autism på ett positivt sätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bup-köerna i Västerbotten

Mer i ämnet