Reporter Evelina Dahlberg utanför Northvolt i Skellefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enorma fabriksbyggnader står halvfärdiga” – hör rapporten från SVT:s reporter på plats utanför Northvolt i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Northvolt sätter dotterbolag i konkurs på grund av ekonomiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Northvolts dotterbolag som haft hand om expansionen av batterifabriken i Skellefteå har satts i konkurs. Anledningen är den tunga ekonomiska situationen för bolaget.

– Vi har under flera veckors tid arbetat för att hitta en annan lösning. Dessvärre har detta inte varit framgångsrikt, säger Matti Kataja, kommunikationchef på Northvolt.

Det är efter beslutet att avbryta expansionen i Skellefteå som Northvolt AB:s dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB väljer att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Ansökan lämnades in på grund av den ekonomiska situationen.

Bolagets ledning skriver i ett brev till underleverantörerna att det var ett väldigt svårt beslut.

– Det är ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.

Experten: Inte förvånad

Dotterbolaget har enligt Northvolt inga anställda. Bolaget är en av över 20 olika enheter inom Northvolt-koncernen och konkursansökan gäller inte någon av de andra juridiska enheterna inom den bredare koncernen.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är inte förvånad över beskedet.

– Det har varit en lång period där man har diskuterat fram och tillbaka om man ska försätta bolaget i konkurs, säger hon.

”Sänder inte goda signaler”

Marie Karlsson Tuula påpekar att dotterbolaget står helt fritt från moderbolaget. Konkursbeskedet behöver inte betyda att krisdrabbade Northvolt kommer att följa samma resa.

– Men det är klart att det inte sänder några goda signaler, säger Marie Karlsson Tuula.

För Northvolt stundar ett betydligt mer avgörande ögonblick den 12 oktober då skatter och sociala avgifter ska betalas in till Skatteverket på över en kvarts miljard kronor.

– Vi mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram, säger Matti Kataja.

Northvolt menar att man nu lägger sina resurser på att påskynda produktionen i storskalig celltillverkning inom den fullt byggda, första fasen av Northvolt Ett och att uppfylla sina åtaganden gentemot sina fordonskunder.

Se hela SVT:s sändning om Northvolts besked här.

Johan Zachrisson Winberg i SVT:s studio. Man med mörkt hår, ljusblå skjorta och svart kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter: ”Kan vara ett första illavarslande tecken – men det behöver inte vara så”. Foto: SVT

Senaste nytt om krisen på Northvolt

Professorn skeptisk till Northvolts krisplan

Tiden rinner ut för Northvolts räddningsförsök med rekonstruktion i amerikansk domstol. Pengarna är på väg att ta slut, skatten ska betalas snart och inget nytt räddningskapital är säkrat än.

– Det är mycket möjligt att det inte går alls, säger Bo Becker, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Överblick

Northvoltägare: "Går snabbt i rätt riktning"

Northvolt har fått betydligt bättre snurr på produktionen i Skellefteåfabriken. Det säger en av ägarna, Första AP-fondens chef Kristin Magnusson Bernard.

Batteritillverkaren Northvolt jobbar mot klockan. Pengarna är i det närmaste slut, en rekonstruktionsprocess pågår, och helt avgörande för att några ägare, gamla eller nya, ska skjuta till mer kapital är om den problemfyllda produktionen går bättre. Antalet batterier som lämnat fabriken har hittills varit på tok för låg.

Kan skapa externt intresse

Första AP-fonden, som tillsammans med de andra statliga pensionsfonderna AP2, AP3 och AP4 har satsat 5,8 miljarder, riskerar allt satsat kapital.

- Det vi gör nu är ju förstås att jobba nära bolaget för att återskapa så mycket värde vi kan på vår investering. Och där ser vi till exempel att den underliggande verksamheten, produktionen i Skellefteå till exempel, går snabbt i rätt riktning. Och det kan naturligtvis skapa externt intresse. För så är det ju alltid i en verksamhet när saker går åt rätt håll, så finns det ett annat intresse möjligtvis, säger första AP-fondens vd Kristin Magnusson Bernard.

TT

Skellefteå har tappat 700 invånare

700 personer har lämnat Skellefteå till följd av av Northvolt-krisen. Arbetslösheten stiger, men kommunledningen och Arbetsförmedlingen är nöjda.

Under 2024 ökade Skellefteå kommuns befolkning med 1 600 personer, den procentuellt sett näst största ökningen i Sverige. Året dessförinnan var ökningen 2 000 personer.

- Otroligt starka siffror, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Under perioden september-februari har kommunen tappat ungefär 700 invånare. En stor del av dessa har lämnat Sverige. En ny våg av utflyttning väntar i månadsskiftet februari/mars när olika arbetstillstånd löper ut.

Arbetslösheten stiger samtidigt och är nu den högsta på länge - 4,9 procent i januari. Kurvan fortsätter att peka svagt uppåt.

- Siffrorna behöver sättas i relation till riket i stort. Där är siffran 7,2 procent. Vi har fortfarande en väldigt låg arbetslöshet, säger Ida Rönnblom, Arbetsförmedlingens kanslichef i Skellefteå.

Hon noterar 1 700 lediga Skellefteåjobb i Platsbanken men konstaterar samtidigt många arbetssökande som på grund av språksvårigheter har svårt att komma i fråga för lediga jobb.

Northvolt begär mer tid från konkursdomstolen

Northvolt har begärt mer tid för sin rekonstruktion i Texas, rapporterar tidningen Affärsvärlden.

Enligt dokument inlämnade till domstolen, där Northvolt befinner sig i en så kallad Chapter 11-process, vill bolaget ha ytterligare tre månader på sig, fram till den 19 juni.

Bolagets presschef Erik Zsiga uppger att målet fortfarande är att processen ska vara klar under årets första kvartal. Men att Northvolt också måste "agera för att ha flexibilitet om det skulle behövas”.

TT

Här är bolagen med allra sämst förtroende

Northvolt, Tesla och H&M. Det är några av bolagen med sämst förtroende bland svenskarna, enligt senaste förtroendebarometern.

Medieakademins årliga förtroendebarometer mäter bland annat synen på olika företag i Sverige. I botten återfinns nu en rad bolag som varit högaktuella under 2024, men i mindre positiva sammanhang.

Northvolt med för första gången

Krisdrabbade batteritillverkaren Northvolt är med i mätningen för första gången och får absolut sämsta siffran, endast 2 procent uppges ha mycket eller ganska stort förtroende för företaget på frågan hur man tycker bolaget sköter sitt arbete.

I absoluta toppen återfinns ständiga ettan Systembolaget följt av Ikea som precis som de senaste två åren nu slutar tvåa.

TT

Scania köper fabrik i Polen

Northvolt har tecknat ett köpeavtal med Scania för Northvolt Systems Industrial-divisionen.

Northvolt Systems Industrial etablerades av Northvolt 2018 och sysselsätter för närvarande cirka 300 personer i en prototypanläggning för batterisystem i Stockholm, Sverige, och Northvolts produktionsanläggning i Gdańsk, Polen.

- Det är inte ett lätt beslut att skiljas från våra kollegor på Systems Industrial, som har byggt upp en så stark verksamhet, säger Matthias Arleth, Northvolts operativa chef, i ett pressmeddelande.

Northvolt gör nedskrivningar för miljardbelopp

Batteritillverkaren Northvolt gjorde mångmiljardförlust i december, rapporterar Di och SR Ekot.

Enligt handlingar som lämnats in till domstolen i Texas, där Northvolt har beviljats konkursskydd genom ett så kallat Chapter 11-förfarande, fortsätter bolaget att blöda pengar.

I Northvolt AB var förlusten runt 3 miljarder kronor före skatt mellan den 21 november och den 31 december. Fabriksbolaget Northvolt Ett i Skellefteå gjorde under samma period en förlust på över 22 miljarder kronor.

Enligt Di var de totala förlusterna för de nio Northvolt-bolag som befinner sig under konkursskydd i USA 31 miljarder kronor i december.

Enligt Northvolt beror förlusterna främst på stora nedskrivningar i värdet på tillgångar och projekt.

TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Krisen för batteritillverkaren Northvolt har lett till att 1 200 rum står tomma i Ursviken, strax utanför Skellefteå, sedan slutet av förra året. Snart går det tillfälliga bygglovet ut och då måste området återställas.

600 betalningskrav mot Northvolt

Omkring 600 betalningskrav har riktats mot krisande batteritillverkaren Northvolt i amerikansk domstol, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Totalt sett ska det handla om miljardbelopp från företag runtom i hela världen, detta i anslutning till den så kallade Chapter 11-process, en form av rekonstruktion, som Northvolt genomgår i Texas.

Som mest handlar det om belopp på runt 250 miljoner kronor ned till några tusenlappar. Bland bolagen finns till exempel Microsoft med ett krav på 120 miljoner kronor.
TT

AP-fonderna har förlorat 6 miljarder på Northvolt

I fredags presenterade andra AP-fonden sitt årsresultat. Där framgår att värdet på AP-fondernas innehav i Northvolt nu är bokfört till noll kronor. Därmed har fyra svenska AP-fonder bokförda förluster på cirka 6 miljarder på sina placeringar i Northvolt. Men ingen ansvarig på AP-fonderna vill bli intervjuad av SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet