Det är efter beslutet att avbryta expansionen i Skellefteå som Northvolt AB:s dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB väljer att lämna in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt. Ansökan lämnades in på grund av den ekonomiska situationen.
Bolagets ledning skriver i ett brev till underleverantörerna att det var ett väldigt svårt beslut.
– Det är ett nödvändigt steg eftersom expansionen av Northvolt Ett har stoppats och ytterligare investeringar i den skulle ha riskerat den finansiella grunden för Northvolt, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt.
Experten: Inte förvånad
Dotterbolaget har enligt Northvolt inga anställda. Bolaget är en av över 20 olika enheter inom Northvolt-koncernen och konkursansökan gäller inte någon av de andra juridiska enheterna inom den bredare koncernen.
Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Linnéuniversitetet i Kalmar, är inte förvånad över beskedet.
– Det har varit en lång period där man har diskuterat fram och tillbaka om man ska försätta bolaget i konkurs, säger hon.
”Sänder inte goda signaler”
Marie Karlsson Tuula påpekar att dotterbolaget står helt fritt från moderbolaget. Konkursbeskedet behöver inte betyda att krisdrabbade Northvolt kommer att följa samma resa.
– Men det är klart att det inte sänder några goda signaler, säger Marie Karlsson Tuula.
För Northvolt stundar ett betydligt mer avgörande ögonblick den 12 oktober då skatter och sociala avgifter ska betalas in till Skatteverket på över en kvarts miljard kronor.
– Vi mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram, säger Matti Kataja.
Northvolt menar att man nu lägger sina resurser på att påskynda produktionen i storskalig celltillverkning inom den fullt byggda, första fasen av Northvolt Ett och att uppfylla sina åtaganden gentemot sina fordonskunder.
Se hela SVT:s sändning om Northvolts besked här.
Senaste nytt om krisen på Northvolt
Uppgifter: Carlsson nära att lämna vd-posten
Enligt uppgifter till Dagens Industri är Peter Carlsson, vd för Northvolt nära att lämna posten och avgången kan ske inom de närmsta dagarna.
Under torsdagen meddelande företaget att man ansökt om rekonstruktion i USA och beslutet kommenterades endast av Tom Johnstone som är tillfällig ordförande och inte av Carlsson.
– Det kunde lika gärna ha varit Peter som uttalade sig, säger presstalespersonen Erik Zsiga till DI.
Överblick
Peter Carlsson om svensk rekonstruktion: "Det skulle kanske ske om en eller ett par månader"
Northvolt har ansökt om rekonstruktion i USA. Nu säger företagets avgående vd, Peter Carlsson, att det kan bli aktuellt med rekonstruktion även i Sverige.
– Det kan vara så att vi följer den här processen med en svensk rekonstruktion, men det har vi inte tagit beslut om, säger han i SVT:s Agenda.
Northvolt förbereder svensk rekonstruktion
Företaget har ansökt om företagskonstruktion i USA, och planerar att göra det även i Sverige. Ett sådant steg skulle kunna ge rätt till statlig lönegaranti, skriver TT.
- Det har ännu inte inletts samtidigt med denna ansökan, men vi förutser att vi kommer att genomföra en svensk rekonstruktion. Vi planerar att ansöka om detta när vi har lite bättre insyn i tidsramen för det aktuella ärendet, sa Chris Greco, bolagets jurist i USA, till Dagens industri (Di).
Vid en svensk rekonstruktion ställs högre krav än vid en amerikansk. Ett villkor är till exempel att att bolaget i grunden är livskraftigt, vilket enligt Di är mycket tveksamt om Northvolt lever upp till.
Facket: Viktigt att medlemmarna får sina löner nästa vecka
Den rekonstruktionsmodell Northvolt ska genomgå innebär att den svenska lönegarantin inte gäller. Men detta oroar inte IF Metall för tillfället.
– Jag kan inte egentligen kommentera det i dagsläget, men vi har fått mer eller mindre löften om att lönerna nu kommer att betalas ut och då behövs det ingen lönegaranti.
Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA
Northvolt ansöker om rekonstruktion i USA, enligt ett pressmeddelande. Verksamheten kommer fortsätta som vanligt, skriver man. I pressmeddelandet skriver man att man ansöker om ”Chapter 11 reorganization” i USA, vilket ska frigöra ungefär 2,7 miljarder kronor.
Skellefteås kommunalråd kritisk till hur Northvolts problem hanterats: ”Djupt besviken”
Lorents Burman (S) kommunalråd i Skellefteå är besviken och upprörd över hur regeringen hanterar Northvolts problem.
– Det är chockerande att de möjligheter Sverige haft under sju års tid nu verkar gå om intet, säger Lorents Burman (S) kommunalråd.
Tre scenarier för krisande Northvolt
Klockan tickar allt snabbare för krisande batteritillverkaren Northvolt.
Största ägaren Volkswagens investeringschef har lämnat styrelsen , flera aktieägare uppges ha hoppat av förhandlingar om ny finansiering och lån från staten är uteslutet . Och om några dagar ska bolaget betala ut löner igen.
När rinner tiden ut för Northvolt? Se SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén beskriva Northvolts alternativ och varför det sista är mest troligt.